Παραινέσεις του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου με τα λόγια του Κολοκοτρώνη

Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου Δύο γιορτές σε μία ημέρα εορτάζει σήμερα η Αλμωπία.
Τόσο τα Ελευθέρια της Αριδαίας, όσο και η Ιερά Πανήγυρης της Ενορίας της πόλης, λόγω της εορτής των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.
Στις 5 χθες το απόγευμα, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου,
στη συνέχεια τελέστηκε Εσπερινός και Αρτοκλασία και αργότερα πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.
Το παρών έδωσαν, ύστερα από πρόκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ Άνθιμος και Άρτης κ Ιγνάτιος.
Στον Εσπερινό χοροστάτητε ο κ. Άνθιμος όπου και κήρυξε στο εκκλησίασμα.
Ο κ. Άνθιμος αφού ευχαρίστησε τον Εδέσσης Ιωήλ για την πρόσκληση αυτή αναφέρθηκε και τόνισε τι είναι η Αγιότητα.
Σύμφωνα με τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Αγιότητα σημαίνει απομάκρυνση από τα γήινα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα σημαίνει να έχει ο άνθρωπος την δυνατότητα να απομακρυνθεί από τα πράγματα που τον κρατούν μονίμως στη γη.
Δηλαδή να μπορεί ο άνθρωπος να απελευθερώνεται πρώτα από τα βαρίδια του εαυτού του, μετά να απελευθερωθεί από την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και έτσι επιτυγχάνοντας όλα αυτά να ανέβει προς τον Θεό.
Για να ανέβεις τα σκαλιά προς την αγιότητα θα πρέπει να έχεις μεγάλο και υψηλό πνεύμα και να ξέρεις πως στην κορυφή στέκεται ο Χριστός.
Ως παράδειγμα ελευθερίας από τα πάθη μας, ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος έφερε τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που την στιγμή που έστριβε το τσιγάρο του σκέφτηκε και είπε αγανακτισμένος «Βρε Θοδωράκι δεν μπορείς να ελευθερωθείς από ένα τέτοιο μικρό πάθος και θέλεις να ελευθερώσεις την πατρίδα σου;;;» και έκτοτε δεν κάπνισε ποτέ ξανά!

agioritikovima.gr

Σχόλια