Ευρωβουλή : Να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη από την ΑΟΖ

Για την «προκλητική» στάση της στην ΑOZ της Kύπρου, η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωβουλής. Στο καταδικαστικό ψήφισμα της ολομέλειας αντανακλάται το κλίμα δυσφορίας για τις τουρκικές ενέργειες.

Στο στόχαστρο όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής βρέθηκε χθες το βράδυ η Τουρκία για τις προκλητικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σήμερα το μεσημέρι η ολομέλεια θα εγκρίνει κοινό ψήφισμα που καταδικάζει την Άγκυρα.Η απομόνωση της Τουρκία στους κόλπους της Ευρωβουλής είναι πρωτόγνωρη, ενδεικτική της δυσφορίας που επικρατεί μεταξύ των ευρωβουλευτών.
O επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
O επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚύπρουΜιλώντας εξ ονόματος της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές».
Ο κ. Χαν διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συζητάει με τις τουρκικές αρχές. Σκληρή κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων που έλαβαν τον λόγο, καλώντας την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την κρίση που η ίδια προκάλεσε.
Να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη από την ΑΟΖ
«Παράνομες και προκλητικές οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας»
Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων καλεί την Τουρκία να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών καθώς και για τις μονομερείς ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ.
Τονίζει επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητεί φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της «και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητεί να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.»
Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Σχόλια