Γερμανοί πολιτικοί ζητούν: "Η Τρόικα πρέπει να διαλυθεί"

"Η Τρόικα, η οποία μέχρι σήμερα δεν δίνει κανένα λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι στο μέλλον δημοκρατικά νομιμοποιημένη. 

"Η οργανωμένο ανευθυνότητα της Τρόικας" πρέπει να τερματιστεί". Heinz-Joachim Barchmann, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής

Δημοσιεύω παρακάτω, σε δική μου μετάφραση, το άρθρο της Elisa Simantke „Die Troika muss aufgelöst werden“,  "Η Τρόικα πρέπει να διαλυθεί". 

Μια αίτηση πολλών γερμανών βουλευτών και Ευρωβουλευτών καθώς και της παντοδύναμης Ομοσπονδίας της Γερμανικής Βιομηχανίας (Bundesverband der Deutschen Industrie - BDI).

Οι οποίοι λένε, ότι η Τρόικα μέχρι σήμερα δεν δίνει κανένα λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει στο μέλλον να είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη. Η "οργανωμένο ανευθυνότητα της Τρόικας πρέπει να τερματιστεί", λέει ο Heinz-Joachim Barchmann, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής. Δηλαδή η Τρόικα δεν είναι νομιμοποιημένη απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα η όλη δράση της είναι παράνομη.

Και τί λένε οι έλληνες αρμόδιοι; "Η τρόικα τραβάει το σχοινί", γράφει η σημερινή "Καθημερινή" (18.11.2014): "Μάχη με την τρόικα, που πιέζει σε όλα τα μέτωπα, αρνούμενη ακόμη και τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και με τον χρόνο, καθώς τα περιθώρια για συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στενεύουν ασφυκτικά, δίνει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός A. Σαμαράς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα έχουν σήμερα κρίσιμη συνάντηση, αφού οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις, ώστε η τρόικα να επιστρέψει εντός των επομένων 48 ωρών".

Πως λοιπόν οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις, όταν η Τρόικα ενεργει χωρίς την συγκατάθεσή τους; Ποιός κοροϊδεύει εδώ ποιόν;


Το ίδιο και το σιωνιστικό Bloomberg : «Οργισμένη με την Αθήνα η τρόικα». Έ και; Ένα παράνομο όργανο ας είναι χίλιες φορές οργισμένο με την Αθήνα. Αν η Αθήνα αυτή είχε κάποιους πολιτικούς με γνώση και αρχίδια, αντί για τα σημερινά ανθρωπάρια, που έχουν κατεβάσει τα σώβρακά τους απέναντι σ' έναν τέτοιο οργανισμό, θα έπρεπε να φωνάξει δημοσίως και με στεντόρεια φωνή, ότι το όργανο αυτό είναι παράνομο και αυτή, σαν Αθήνα ή μια κυβέρνηση σεβόμενη τον εαυτό της και τους πολίτες που την εξέλεξαν, αρνείται να δεχθεί όχι πιέσεις, αλλά ούτε και συζητήσεις με εξωθεσμικά όργανα, που δεν είναι νομιμοποιημένα απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εμμανουήλ Σαρίδης
Και τώρα το άρθρο της Elisa Simantke, η οποία επιμελήθηκε και του ντοσιέ  "Europoly - Privatisierung unter der Troika". Το οποίο συνιστώ να μεταφράσουν και να μελετήσουν η κυβέρνηση και όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα, που οι μέν συμπεριφέρονται απέναντι σ' αυτή την Τρόικα σαν φοβισμένα ποντίκια οι δε το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία φασαρίας για να ανέβουν στην καρέκλα ή πολυθρόνα της κυβέρνησης.

"Η Τρόικα πρέπει να διαλυθεί"
της Elisa Simantke

"Στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται απο την κρίση γίνονται πυρρετωδώς ιδιωτικοποιήσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων εκτάκτης ανάγκης της Τρόικα. Ειδικά στην Πορτογαλία και την Ελλάδα πωλούνται σε επενδυτές κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία κάτω από μια ασφυκτικά μεγάλη πίεση χρόνου - οι περισσότερες πολύ κάτω από την αξία τους. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι ζητούν τώρα αλλαγές στην επιτροπή της Τρόικας που αποτελείται απο αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Foto: WikipediaHeinz-Joachim Barchmann, Vize-Vorsitzender des Europa-Ausschusses im Bundestag.
"Οι περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις που έχει προγράψει η Τρόικα δεν απέφεραν όμως καμμία οικονομική ανάπτυξη, ούτε και μείωσαν την ανεργία", λέει ο Heinz-Joachim Barchmann, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής. Μια έκθεση που υπεβλήθη τον Μάρτιο στο Κοινοβούλιο της ΕΕ έδειξε σαφώς, ότι "οι διατάξεις της Τρόικας - μαζί με την αποδεδειγμένη κακοδιαχείριση σε ορισμένες χώρες - συνέβαλαν σημαντικά στην δυσχερή θέση που περιήλθαν οι "χώρες του προγράμματος''. Οι στόχοι εξοικονόμησης δεν θα πρέπει να επιτευχθούν "με επιβεβλημμένα δια βίας κύματα ιδιωτικοποιήσεων που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές γενιές", προσθέτει ο Barchmann. Καί ζητάει, η Τρόικα, η οποία μέχρι σήμερα δεν δίνει κανένα λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι στο μέλλον δημοκρατικά νομιμοποιημένη. "Η οργανωμένο ανευθυνότητα της Τρόικας" πρέπει να τερματιστεί.

Sven Giegold, Grünen-Abgeordneter im EU-Parlament und Mitglied des Wirtschafts- und Währungsausschusses
Sven Giegold, Πράσινος βουλευτή του Ευρωκοινοβουλίου καί μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής  Foto: picture alliance/dpa

Ο Sven Giegold, Πράσινος βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, βλέπει επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα στην έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου στην Επιτροπή της Τρόικας: "Δημόσια περιουσία ξεπουλιέται σε τιμές  σκουπιδιών", λέει. "Η Τρόικα είναι ώριμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση, για να χυθεί περισσότερο φως στην ζούνγκλα των συστάσεών της, και για να μην πέσουν τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά Δικαιώματα θύματα της λιτότητας και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών".
Andere gehen in ihren Forderungen nach Veränderung weiter. Rainer Wend, Präsident der Europäischen Bewegung Deutschland, bei der auch Wirtschaftsverbände wie der BDI Mitglied sind, fordert: „2015 muss die Troika aufgelöst und von den EU-Gemeinschaftsorganen politisch übernommen werden.“ Der Internationale Währungsfonds könne dann ganz aus dem Gremium ausscheiden.
Άλλοι πολιτικοί πάνε με τα αιτήματά τους για αλλαγή ακόμη παραπέρα. Ο Rainer Wend, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Γερμανία, μέλη του οποίου είναι και οργανώσεις της γερμανικής οικονομίας όπως η παντοδύναμη Ομοσπονδία της Γερμανικής Βιομηχανίας (Bundesverband der Deutschen Industrie - BDI) ζητά: "Το 2015 η Τρόικα πρέπει διαλυθεί και να υπαχθεί πολιτικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ". Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε στη συνέχεια να αποχωρήσει απο την Επιτροπή αυτή.

Η Αριστερά θέλει μια πλήρη αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων ως μέτρο εναντίον της κρίσης. Ο Fabio de Masi, επίσης μέλος της Οικονομικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση και την προώθηση των δημοσίων επενδύσεων στις εν λόγω χώρες, για παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Henrik Enderlein, Vize-Dekan der Hertie School of GovernanceHenrik Enderlein, Vize-Dekan der Hertie School of Governance - Foto: picture alliance/dpa

Το ίδιο και οικονομολόγοι, οι οποίοι βλέπουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων με πολύ κριτικό μάτι. "Στις άρον-άρον ιδιωτικοποιήσεις πολλά πήγαν στραβά. Η κρατική περιουσία δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεπουλιέται", λέει ο Henrik Enderlein, Αντιπρύτανης του Hertie School of Governance. Θεωρεί όμως τα προγράμματα και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται απο την κρίση ότι είναι σωστά. "Τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η Τρόικα; Δεν θα γινόντουσαν ιδιωτικοποιήσεις - αλλά οι χώρες που πλήττονται απο την κρίση σίγουρα δεν θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση".
Ο Manuel Sarrazin, Πράσινος βουλευτής στο Γερμανικό Κοινοβύλιο (Bundestag) και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, δεν βλέπει την ευθύνη για τις αποτυχίες μόνο στην Τρόικα. "Δεν είναι η Τρόικα, η οποία παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Είναι μάλλον οι υπουργοί Οικονομικών των Εθνών, οι οποίοι αποφασίζουν για οποιαδήποτε έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρόικας και της εθνικής κυβέρνησης και που, ως εκ τούτου, πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη". 
berlin-athen.eu

Σχόλια