Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Κάποιος να μαζέψει... τον Τσαβούσογλου...

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Αγκυρας, αφού μετά τις… βόλτες του ερευνητικού πλοίου Barbaros και πριν την άφιξη Μπάϊντεν (που χαρακτηρίζεται φιλλέλην από τον τουρκικό τύπο) ξέσπασε σε απειλές κατά της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
σε τηλεοπτική συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτό που η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέλουν να κάνουν εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν οι τέσσερις χώρες με τη συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας είναι να την «εκφοβίσουν».
Ιδιαίτερα προκλητικές, όμως, είναι και οι δηλώσεις του για την Κύπρο. Αφού χαρακτηρίζει άκυρο και χωρίς νομική ισχύ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που «δεν χρήζει καν σχολιασμού», ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία, η ακροδεξιά και οι διαφορές με την Ελλάδα καθιστούν περίπλοκες τις συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει ότι το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς οι γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν από κοινού με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic!)», τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ιδρυθεί κοινή εταιρεία και να μοιραστούν τα έσοδα στις δύο πλευρές.  Δικαιολογώντας την παρουσία του Barbaros και των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου με προκλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Τουρκία είχε πει ότι «αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλει τα πλοία της εκεί».
Αναφερόμενος στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι «καμία εγκυρότητα δεν έχουν οι εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας ότι πρέπει το συντομότερο ο Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής να επισκεφθούν Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα και να γίνουν δεχτοί σε επίπεδο Υπουργών.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι 24, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “οι εν λόγω χώρες παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες (έρευνας και γεώτρησης) εξαιτίας των συγκυριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή“. “Είπαμε πως αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλουμε τα πλοία μας εκεί. Τα βήματα που έκαναν δεν ωφελούν στην λύση“, είπε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των πηγών της περιοχής. “Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι έρευνες πετρελαίου δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης. Ενώ από την μια οι δυο πλευρές αναζητούν διάλογο για την ειρήνη, εάν λέτε ας συνεχιστούν οι γεωτρήσεις τότε πείτε και στην `ΤΔΒΚ` ας κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Αν και αυτό δεν γίνεται, ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα. Αντί αυτού εσείς προβάλετε ως δικαιολογία την αποστολή του Μπάρμπαρος και αποχωρείτε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων“, είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ζητούν να ξεκινήσουν οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα το συντομότερο και πρόσθεσε ότι πρότειναν να γίνουν δεκτοί οι διαπραγματευτές σε επίπεδο Υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.