Στρατηγική είναι η τέχνη της ανάπτυξης και χρήσης των πολιτικών των οικονομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων στην ειρήνη και στον πόλεμο προς επίτευξη Εθνικής Στρατηγικής



Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος*
Η στρατηγική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας  ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν γνωστή στις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου και τα «παθήματα έπρεπε να γίνουν μαθήματα» για αποφυγή δυσμενών τετελεσμένων στο μέλλον. Η Τουρκία από τo 1974 χρησιμοποιεί τα ερευνητικά σκάφη ως το «έξυπνο» εργαλείο της στρατηγικής προώθησης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατηγική αυτή ξεκίνησε το 1974 με το ερευνητικό πλοίο «Τσανταρλί» το 1976 με το ερευνητικό πλοίο  «Χόρα» το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «ΜΤΑ Sismik Ι» το οποίο προκάλεσε την μεγάλη κρίση του Μαρτίου του 1987 με αποτέλεσμα ο τότε  πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου να διατάξει πολεμική κινητοποίηση και να θέσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενώπιον των ευθυνών τους για το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής στο Αιγαίο.
 Η Τουρκία συνέχισε τις εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου προκλήσεις βγάζοντας το «ΠίριΡέις» νέο ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο και στην  Ανατολική Μεσόγειο θέλοντας να δείξει ότι παραμένει σταθερή στις διεκδικήσεις της και ότι είναι έτοιμη και πάλι να προκαλέσει προβοκάτσια μεγάλου μεγέθους όπως και στο παρελθόν  
Η Τουρκία λαμβάνοντας υπ όψιν την τεράστια γεωοικονομική άξια που έχει η λεκάνη της Μεσογείου η οποία περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου του κόσμου  σε συνδυασμό με την απροθυμία ξένων εταιρειών να συμμετέχουν σε παράνομες  με βάση το διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών έρευνες  αναθεώρησε την στρατηγική της και ανάθεσε στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να προχωρήσει στην αγορά του νορβηγικού υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους «Polarcus Samur» με την σχετική τεχνογνωσία αξίας 165 εκατ. δολαρίων, το οποίο μετονόμασε σε  «Barbaros Hayredin Pasa» .Με άλλα λόγια η Τουρκία απόκτησε νέες  δυνατότητες με το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος για να κάνει έρευνες όπου επιθυμεί ενώ αναμένεται να αποκτήσει και την δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις με θαλάσσιες πλατφόρμες που σύντομα θα αγοράσει .
 Αυτή την στιγμή το νέο τούρκικο ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayredin Pasa»  συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gelibolu και άλλα συνοδευτικά αλωνίζει ακάθεκτο στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Το «Barbaros Hayredin Pasa» πέρασε μέσα από το Οικόπεδο 2 και βρίσκεται στα όρια του Οικοπεδου1.Απέχει λίγα  ναυτικά μίλια από το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της ENI-KOGAS και κινείται με ταχύτητα 4,5 κόμβων ανά ώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κασίνη σε αυτή την ταχύτητα μπορεί να διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ο Τουρκικός στρατηγικός σχεδιασμός έχει διπλό στόχο. Πρώτον να προκαλέσει  ανασφάλεια στα κράτη και εταιρίες που συμμετέχουν στην έρευνα για αναζήτηση φυσικού αερίου όπως συμβαίνει με τη Noble Energy και την ENI-KOGAS  και δεύτερον να υποχρεώσει την Ελλάδα και  Κύπρο διά της στρατιωτικής  ισχύος να αποδεχτούν ότι η Τουρκία έχει λόγο στην Κυπριακή και μελλοντικά στην Ελληνική ΑΟΖ .Αν αυτό δεν σταματήσει στην Κυπριακή ΑΟΖ  θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για την  Ελληνική ΑΟΖ . Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Ποια η Στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί ;
Στο στρατιωτικό επίπεδο αν και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης η αποστολή ελληνικών πολεμικών στα πλαίσια του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου της κοινής συμφωνίας για έρευνα και διάσωση η και της συμμετοχής σε αποστολή ΟΗΕ και ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντική κίνηση αποτροπής. Υπογραμμίζει τη συμπαράσταση της Αθήνας προς τη Λευκωσία και  δείχνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο . Η επίδειξη σημαίας είναι ένα από τα μέτρα αποκλιμάκωσης κρίσης. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας –Κύπρου- Ρωσίας- Ισραήλ και Αιγύπτου  κατά περίπτωση σε  περιοχές που οι τούρκοι αμφισβητούν ακυρώνει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» και  βάζει στη θέση του τον τούρκικο μεγαλοϊδεατισμό. Συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας επίσης Ελλάδας -Κύπρου –Αιγύπτου και Ισραήλ στο μοντέλο  της Μεσογειακής Ασπίδας θα έβαζαν εμπόδιο στις  τουρκικές διεκδικήσεις.   
Στο πολιτικό επίπεδο η Αθήνα σε συνεργασία με την Λευκωσία πρέπει να αναδείξουν και να προβάλουν το θέμα στον ΟΗΕ –ΕΕ και ΝΑΤΟ. Να πραγματοποιηθούν έκτακτες συναντήσεις υψηλού επιπέδου για το θέμα. Τα πρώτα οκτώ μέτρα που ανάγγειλε η Κύπρος και ο συντονισμός Λευκωσίας και Αθήνας απέδωσε ένα πρώτο μέτρο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ζητά από την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος παράγοντας και μέσω διαρροών η Τουρκία αποκάλυψε το επόμενο βήμα του σχεδίου της στην προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στην περιοχή που δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση πλατφόρμας γεωτρήσεων και εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια απραξίας υπό το φόβο των πιθανών αντιδράσεων της Τουρκίας τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα  να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ όπως έχουν κάνει 137 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί την Τουρκία όπως έδειξε το παρελθόν σε αποθράσυνση και διεκδίκηση ολοένα και περισσότερων. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε τώρα και να εφαρμοστεί άμεσα στρατηγική αποτροπής η οποία θα κλείσει τον δρόμο για περαιτέρω κλιμάκωση και δημιουργία τετελεσμένων στο μέλλον..
*O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ανώτατος Αξιωματικός εν Αποστρατεία
  ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση


Σχόλια