Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η τράπεζα εμπορίου και ανάπτυξης του Εύξεινου πόντου (Black sea trade development Bank-παρευξείνια τράπεζα) ιδρύθηκε από 11 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα το 1997 σύμφωνα με το νόμο 2380/1996 Α38 στο οποίο καθορίζει την σύσταση λειτουργίας της εν λόγω τράπεζας.

Το Ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω τράπεζας με ποσοστό που ανέρχεται στο 16,5% και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της θα πρέπει...να συμβάλει στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτικά σχέδια στις χώρες κράτη μέλη. Το ΔΣ της εν λόγω τράπεζας και οι μέτοχοι αποφασίσανε να συστήσουν την έδρα στην πόλη της θεσσαλονίκης και κυρώθηκε από το Ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τον νόμο 2707/99 ΦΕΚ Α78 και να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 10.000.000 ευρώ από τον κρατικό προύπολογισμό για την αγορά και ανέγερση κτηρίου.


Επίσης σύμφωνα με την υπ`αριθμ. ΔΟΟ1605/13832/24.3.2008 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου οικονομικών και υπουργείο εξωτερικών το Ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει το ποσό των 33.000.000 SDR για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης εύξεινου πόντου(BLACK SEATRADE AND DEVELOPMENT BANK – BSTDB)», (ΦΔΚ Β΄ 581).
Επίσης σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου οικονομικών με την υπ`αριθμ ΠΟΛ.1044/ 17.02.2012 Α.Υ.Ο (ΦΕΚ 463/Β/24.02.2012) καθορίστηκε η πλήρη απαλλαγή δασμών και φόρων για την λειτουργία και δραστηριότητα της εν λόγω τράπεζας και τα μέλη του αλλοδαπού προσωπικού αυτής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια η τράπεζα με την επωνυμία BLACK SEATRADE AND DEVELOPMENT BANK – BSTDB στο ενημερωτικό της δελτίο με ημερομηνία ιούνιος 2014 αναφέρει πως το ύψος των δανειοδoτηθέντων κεφαλαίων προς επιχειρήσεις που χορηγήθηκαν προς την χώρα μας είναι μόνο στο ποσοστό του 4% όταν τα κεφάλαια που έχει διαθέσει το Ελληνικό δημόσιο προς την εν λόγω τράπεζα είναι άνω του 17% και την ίδια ώρα η εν λόγω τράπεζα έχει διαθέσει περί του 30% των δανείων της στην Τουρκική οικονομία χρηματοδοτώντας δημόσια και ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια όπως το Μετρό της Κωνσταντινούπολης και σειρά κατασκευής αεροδρομίων. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια η τράπεζα στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν επιχειρήσεις όπως η Νεοχημική του γνωστού υπόδικου για απάτες εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου και κοινού ποινικού δικαίου κυρίου Λαυρεντιάδη όπως επίσης και επενδυτικά σχέδια σε ΑΠΕ γνωστού επιχειρηματικού ομίλου.
Κατόπιν αυτών
Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί
Ποιος το συνολικό τίμημα της συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου στην εν λόγω τράπεζα
Πως και με ποιο τρόπο επεδιώξατε να αυξήσετε το ποσοστό χρηματόδοτησης προς την Ελληνική οικονομία από την εν λόγω τράπεζα όταν αυτή την στιγμή είναι κάτω του 4% και τηρουμένων των δυσκολιών χρηματοδότησης από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Γνωρίζετε πως με κεφάλαια του Ελληνικού δημοσίου σήμερα χρηματοδοτούνται δημόσια έργα στην Τουρκία;
Γνωρίζετε πως με κεφάλαια που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήσατε στο παρελθόν επιχειρήσεις που σήμερα οι μεγαλομέτοχοι είναι υπόδικοι και οι επιχειρήσεις τους πτωχευμένες ποιος θα αναλάβει την εν λόγω ζημιά;
Γιατί ανέλαβε το Ελληνικό δημόσιο να αγοράσει και να κατασκευάσει το κτήριο εγκατάστασης της εν λόγω τράπεζας με το ποσό των 10.000.000 ευρώ όταν υπάρχουν άλλοι 11 εταίροι της εν λόγω τράπεζας

ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.