Ν.Τοπούζης : «Ο…Μέρφυ και η Μέση Ανατολή»

Ν.Τοπούζης : «Ο…Μέρφυ και η Μέση Ανατολή»του Νίκου Τοπούζη
 

 Ειδικός Σύμβουλος* – hellasforce.com

  Πόσο πιθανό να σκεφτόταν τη Μ.Ανατολή ο Μέρφυ όταν διατύπωσε τον περίφημο νόμο του; «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, τότε θα πάει στραβά»…

The Project for the New Middle East
  Προφανώς και δεν είχε στο μυαλό του την κατάσταση της ανατολικής γειτονιάς μας αλλά ας δούμε πόσο ταιριαστός είναι ο νόμος στην σημερινή χαώδη κατάσταση της περιοχής.
  Η Συρία έχει εξαιρετικές σχέσεις με Ιράν, καλές με Αίγυπτο και Κούρδους, τις χειρότερες με Τουρκία, Σ.Αραβία, Κατάρ ενώ το Ισραήλ την έχει βοηθήσει δυναμώνοντας τους Κούρδους κατά των Τζιχαντιστών.
  Το Ιράν έχει εξαιρετικές σχέσεις με Ιράν, παγωμένες με Αίγυπτο, καλές με Τουρκία, τις χειρότερες με Σ.Αραβία και Κατάρ, και λίγο βελτιωμένες αλλά σε καμία περίπτωση καλές με Ισραήλ.
    Η Αίγυπτος έχει καλές σχέσεις με Συρία, παγωμένες με Ιράν, τις χειρότερες με Τουρκία και αρκετά καλές (πλέον) με Σ.Αραβία ενώ τα πάει καλά με Ισραήλ.
  Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με Ιράν, τις χειρότερες δυνατές με Συρία-Αίγυπτο-Ισραήλ, καλές με Σ.Αραβία, Κατάρ.
  Το Ισραήλ τα πάει καλά με Αίγυπτο και Σ.Αραβία. Βελτιωμένες αλλά συνεχιζόμενα κακές σχέσεις με Ιράν, τεταμένες σχέσεις με Τουρκία και καλές σχέσεις με Κούρδους.  Υποβοηθάει τη Συρία ενάντια στον ISIS.
  Η Σ.Αραβία τα πάει καλά με Τουρκία, με Αίγυπτο και Ισραήλ. Αντίθετα αποτελεί απειλή για Συρία και Ιράν.
  Το Κατάρ έχει διαμάχες με Σ.Αραβία, τα πάει περίφημα με Τουρκία, καλά με Αίγυπτο ενώ θεωρεί μεγάλο αντίπαλο το Ιράν.
  Ο Λίβανος…… μοναδική δύναμη στον Λίβανο η Χεζμπολάχ η οποία θεωρεί το Ισραήλ τη μεγαλύτερη απειλή.  Το μακρύ χέρι του Ιράν βοηθάει τη Συρία και έχει (πλέον) αντίπαλο την Τουρκία.
    Ο ISIS παιδί της Τουρκίας, της Σ.Αραβίας και του Κατάρ.  Πολεμάει Κούρδους, σιίτες και μετριοπαθείς σουνίτες. Έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών εξτρεμιστών που τρέχουν να γίνουν μέλη του. Μεγάλος αντίπαλος του το Ιράν που ακόμη έχει τα χέρια του δεμένα λόγω της μη πρόσκλησης του στον συνασπισμό κατά του ISIS.
  Το Ιράκ χωρισμένο στα τρία…
  Η Ιορδανία ανήμπορη προσπαθεί απλώς να επιβιώσει.
  Οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να μην χρειαστεί να σπαταλήσουν δυνάμεις και χρήμα στην περιοχή.
  Η ΕΕ συνεχίζει και αποτελεί ανέκδοτο και δεν μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις.
  Η Ρωσία βοήθησε τη Συρία αλλά με περιορισμένους πόρους
  Η Κίνα ανύπαρκτη (όπως αναμενόταν).
Τι μπορεί να πάει στραβά λοιπόν;  ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
follow on twitter @niktop

Σχόλια