Στην Κυπριακή ΑΟΖ..το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά»

Εντός του τεμαχίου «3» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισήλθε πριν από λίγο το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο.
Προηγουμένως είχε κάνει επαναστροφή και έπλεε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το ένα εκ των συνοδευτικών σκαφών, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter»
είχε συνεχίσει εξ αρχής την πορεία του προς το «3», κάτι που έδειχνε ότι θα ακολουθήσει και το «Μπαρμπαρός». Σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων το «Μπαρμπαρός» ακολουθεί το δεύτερο συνοδευτικό – νορβηγικών συμφερόντων και υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravο».
Το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» έβαλε Πορεία προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες στις 9:30 το βράδυ συνοδευόμενο από τα σκάφη, M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter» και από τις 6:30 σήμερα το πρωί εισήλθε εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αυτή την ώρα εισέρχεται εντός των ορίων του τεμαχίου «3» των ΕΝΙ-KOGAS. 

Να σημειωθεί πως τα δύο συνοδευτικά σκάφη περιλαμβάνονταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε η Άγκυρα.

Στις 7:45 το πρωί, το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς την νότια τα ανοικτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.

Στις 9:00 το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χλμ. βορείως του τεμαχίου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά συνέχιζαν το πλου τους προς το συγκεκριμένο τεμάχιο ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία. Μετά από λίγη ώρα, το «Μπαρμπαρός» στράφηκε και αυτό νότια.

Το  «Μπαρμπαρός» βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντρεούν και Μερσίνας πραγματοποιώντας  σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι χθες, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.
Η κάθοδος του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το ρωσικό NOTAM.

Με την έκδοση της Navtex, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.


Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
http://www.philenews.com

Σχόλια