Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφιαλτικό σενάριο…χημικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών;


Εφιαλτικό σενάριο…χημικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών;Σύφωνα με έρευνες των N.York Times φαίνεται να υπάρχουν υπολείμματα νευροτοξικών αερίων σε περιοχή κοντά στη Βαγδάτη. Πρόκειται για δύο παλαιά μπούνκερ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες χειροβομβίδες και κεφαλές πυραύλων.
Σαρίν ή αέριο της μουστάρδας στα χέρια των τζιχανιστών στο Ιράκ;.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που όμως δεν είναι αποκύημα της φαντασίας,
δεδομένου ότι υπάρχουν στο Ιράκ και επί Σαντάμ Χουσείν είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο εναντίον των Ιρανών στον πρώτο περσικό πόλεμο, όσο και εναντίον των Κούρδων.
«Πιο επικίνδυνο το αέριο της μουστάρδας»

Φωτογραφία από ανατίναξη προστατευμένης εγκατάστασης στο Ιράκ. Είχε πιθανότατα χημιακά όπλα
0,,6407789_403,00Για τον τοξικολόγο Ραλφ Τράπ, πρώην μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), οι Ιρακινοί είχαν πάντα προβλήματα στην αποθήκευση του χημικού αερίου Σαρίν. Τα υπάρχοντα όπλα με αυτή τη χημική ουσία έχουν χάσει βέβαια την επικινδυνότητά τους δεδομένου ότι υπό την επίδραση της ζέστης και της πολυκαιρίας έχει ξεκινήσει η διάσπαση των τοξικών τους στοιχείων. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το αέριο της μουστάρδας. «Το αέριο αυτό στα παλαιά όπλα είναι πιθανότατα ακόμη ενεργό», πιστεύει ο γερμανός επιστήμονας. «Γνωρίζουμε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι η χημική του σύσταση είναι σχετικά σταθερή και όταν ξεκινήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης τα τοξικά του στοιχεία είναι επικίνδυνα όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα».
Σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των τζιχανιστών χειροβομβίδες με αέριο της μουστάρδας, κινδυνεύουν πρώτα οι ίδιοι. Αλλά εάν παρόλα αυτά αποφάσιζαν να ρίξουν τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατική εκρηκτική ύλη με τοξικές χημικές ουσίες, ο κίνδυνος ευρύτερα θα ήταν μεγάλος, τονίζει ο Ραλφ Τραπ.

«Να μην ξέρουν για τι πρόκειται»
0,,17263607_404,00
Επιθεωρητές καταστρέφουν χημικά όπλα στη Συρία
Βέβαια μετά από τόσα χρόνια η σήμανση της επικινδυνότητας μπορεί να έχει σβηστεί και υπό αυτή την έννοια εάν πέσουν στα χέρια των πολεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χημικές χειροβομβίδες να μην γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Ο βέλγος ερευνητής Ζαν Πασκάλ Ζάντερς παίρνει ως βάση αυτό το ενδεχόμενο και περιγράφει το εξής σενάριο: «μερικές συμβατικές βόμβες στο Ιράκ περιέχουν το αέριο της μουστάρδας χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πυροβολικό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ηθελημένη χρήση χημικών όπλων, αλλά για τυχαία».
Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα σενάρια τρόμου οι επιστήμονες συμφωνούν ότι χημικά όπλα στα χέρια τρομοκρατών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο σε μεμονωμένη κλίμακα, αλλά σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορεί να γίνει λόγος για όπλα μαζικής καταστροφής. Ο πραγματικός κίνδυνος πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο οι τζιχαντιστές οικοδομούν το καθεστώς τους στις περιοχές που καταλαμβάνουν. «Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους συμβατικά όπλα. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος από αυτούς τους ανθρώπους», υπογραμμίζει ο βέλγος ερευνητής. Deutsche Welle

Σχόλια