Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Για «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας μίλησε η Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά τα… πανηγύρια του Σαμαρά

Την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από του επισήμους πιστωτές της εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις
χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφεξής χωρίς την χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι προφανώς απόφαση κάθε χώρας να αποφασίσει το πότε και πώς θέλει να διαχειριστεί της οικονομική της κατάσταση.
«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.
Η ίδια άφησε να εννοηθεί πως το σχήμα της εποπτείας θα διαφοροποιηθεί, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας – Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.
Η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μια πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας πως υπάρχει «επαγρύπνηση» τόσο για τον αποπληθωρισμό όσο και για την ύφεση προκειμένου η ευρωζώνη να αποφύγει μια στασιμότητα αντίστοιχη με αυτή στην οποία περιήλθε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.
Η ίδια επανέλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «κουμπώνουν» με τις ανάγκες κάθε χώρας, αλλά και ότι οι διαθρωτικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα μπορούν να υποστηριχθούν από στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Επανέλαβε δε τη θέση του ΔΝΤ για υλοποίηση μεγάλους εύρους επενδύσεων σε υποδομές ώστε να τονωθεί άμεσα η απασχόληση και η εγχώρια ζήτηση.

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.