Στρατηγική είναι ένα πλάνο και όχι μια διακήρυξη προθέσεων!

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
Στρατηγική είναι ένα πλάνο και όχι μια διακήρυξη προθέσεων!

Ας μας πουν, οι διάφοροι πολιτικοί που εισηγούνται την επιλογή μιας νέας Στρατηγικής, ποιες είναι οι σχετικές με τους Στόχους τους διαπιστώσεις και την κατάληξη ότι όντως είναι επιτεύξιμοι και ποιο το Πλάνο υλοποίησής τους.
Τότε θα μιλούν υπεύθυνα και πειστικά.

Ακούμε συχνά πολλούς από τους πολιτικούς μας να εισηγούνται «αλλαγή στρατηγικής» για να βγούμε από τα κατά καιρούς αδιέξοδα...

Επειδή το θέμα της διαμόρφωσης στρατηγικής ακολουθεί μια επιστημονική διαδικασία, (διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως αυτοτελές πρόγραμμα σπουδών), θα ήθελα να υποδείξω ότι δεν είναι αρκετό να λέμε «αλλάξαμε στρατηγική» ως εάν εννοούσαμε απλώς «αλλάξαμε προσέγγιση». Η στρατηγική ως μέθοδος είναι μια σχετικά σύνθετη διαδικασία με συστημική προσέγγιση στην ανάλυση και αξιολόγηση των διαφόρων παραγόντων, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους και με ένα ολοκληρωμένο πλάνο μεθόδευσης της υλοποίησης τους. Συναφής όρος είναι και η Τακτική που αναφέρεται σε μια πιο ευέλικτη και συνεχώς αναπροσαρμοζόμενη διαδικασία για επίτευξη ενός στόχου. Είναι ως να λέμε Στρατηγική είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο ενώ Τακτική είναι να κερδίσουμε μια μάχη.
Σε συντομία, για τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής ακολουθούνται τα εξής στάδια: α) Καθορισμός Οράματος και γενικών Επιδιώξεων/Στόχων. β) Ανάλυση και Αξιολόγηση των διαφόρων Παραγόντων που συνθέτουν το Περιβάλλον, (με τα εμπλεκόμενα συμφέροντα), για να διαπιστωθεί ποιοι από του Παράγοντες αυτούς συνιστούν Ευκαιρίες, (φίλους), για την προώθηση των Στόχων μας και ποιοι ενδεχομένως συνιστούν Κινδύνους, (εχθρούς), που αντιμάχονται και εμποδίζουν την επίτευξή τους. γ) Αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των διαφόρων παραγόντων για να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς συνιστούν Πλεονέκτημα/ικανότητες για την αξιοποίηση των διαφόρων Ευκαιριών που εντοπίσθηκαν κατά την αξιολόγηση του εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαφόρων Κινδύνων. Ταυτόχρονα να διαπιστωθούν ποιοι παράγοντες, ενδεχομένως, χαρακτηρίζονται ως Αδυναμίες τόσο για την αξιοποίηση των Ευκαιριών όσο και για την αντιμετώπιση των Κινδύνων. δ) Ανασκόπηση των σημείων στα οποία έχομε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε επαρκώς τις Ευκαιρίες και να εξουδετερώσουμε τους Κινδύνους καθώς και τα σημεία στα οποία οι σχετικές μας Αδυναμίες δεν μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τις Ευκαιρίες και να εξουδετερώσουμε τους Κινδύνους.
Αν οι Ικανότητες μας είναι επαρκείς για να γίνουμε κυρίαρχοι της κατάστασης και να πετύχουμε τους Στόχους μας, τότε προχωρούμε στο επόμενο στάδιο της διαμόρφωσης συγκεκριμένων Στόχων καθώς και ενός Γενικού και του Ειδικού Πλάνου Υλοποίησης. Αν, όμως διαπιστώσουμε ότι, ενδεχομένως, οι κύριοι Στόχοι μας δεν είναι επιτεύξιμοι, ιδιαίτερα γιατί δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τους διάφορους Κινδύνους/Εχθρούς, λαμβάνουμε τη μεγάλη απόφαση: είτε να αναβάλουμε την προώθηση των συγκεκριμένων Στόχων μέχρι που να ενισχύσουμε τα θετικά μας στοιχεία, μετατρέποντας τις Αδυναμίες μας σε Πλεονεκτήματα, είτε να καθορίσουμε πλέον επιτεύξιμους στόχους για τους οποίους να διαμορφώσουμε την κατάλληλη υπαλλακτική Στρατηγική.
Αν, βέβαια, οι διαπιστώσεις μας είναι γενικά θετικές και οι προοπτικές αισιόδοξες, τότε προχωράμε στο τελευταίο στάδιο, αυτό της διαμόρφωσης της κατάλληλης Στρατηγικής, που στην ουσία είναι το Πλάνο του Τί κάνουμε, Πότε το κάνουμε, Ποιος το κάνει, και με ποια Μέσα για την επίτευξη των επικαιροποιημένων Στόχων. Στην ουσία: Στρατηγική είναι ένα πλάνο και όχι μια διακήρυξη προθέσεων!
Ας μας πουν, επομένως, οι διάφοροι πολιτικοί που εισηγούνται την επιλογή μιας νέας Στρατηγικής, ποιες είναι οι σχετικές με τους Στόχους τους διαπιστώσεις και την κατάληξη ότι όντως είναι επιτεύξιμοι και ποιο το Πλάνο υλοποίησής τους. Τότε θα μιλούν υπεύθυνα και πειστικά.

Σχόλια