Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Ακόμα μια ξεφτίλα στη «Νέα Ελλάδα» των Σαμαροβενιζέλων… Στο στόχαστρο των ιδιωτών το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών!

Στη «Νέα Ελλάδα» των Σαμαροβενιζέλων… Μετά την επέλαση των ιδιωτών στην υγεία (μέσα από μία σειρά υπηρεσίες που έχουν ξεκινήσει στο ΕΣΥ, όπως συνεργεία καθαρισμού, delivery και φυσικά η ΕΣΑΝ, η νέα Εταιρεία Αμοιβών στα νοσοκομεία) φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να μας προκύψουν ιδιώτες και στην Πρόνοια. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια
(ΑΔΑ ΩΖΤ4469Η2Σ – Ι38) την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη παρέμβαση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας και κώφωσης» και «Εκμάθηση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας». Τα προγράμματα αυτά έχουν ωφελούμενους κωφούς και άτομα στο περιβάλλον των κωφών.
Στον διαγωνισμό «δύναται να συμμετέχει κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο, μεμονωμένα ή σε κοινοπραξία». Από αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις μίσθωσης προσωπικού δύναται να υποβάλλουν προσφορά για την παροχή εργαζομένων (επιστημονικό, βοηθητικό, υποστηρικτικό και διοικητικό κατά προτίμηση με γνώση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας), όπως περιγράφει η προκήρυξη και μάλιστα στο προσωπικό ζητούνται: Ιατροί Ω.Ρ.Λ., Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Διερμηνείς και Δασκάλους Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Ο μειοδοτικός διαγωνισμός βέβαια σημαίνει ότι το έργο θα αναλάβει αυτός ο οποίος θα δώσει τη χαμηλότερη προσφορά (ποσοτικό κριτήριο), χωρίς να συνυπολογιστεί κανένα άλλο ποιοτικό κριτήριο, όπως π.χ. προηγούμενη εμπειρία σε υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων Κοινωνικής Φροντίδας. Μετά λοιπόν τα συνεργεία καθαριότητας, οι υπηρεσίες πρόνοιας αφήνονται στα χέρια νέων ιδιωτικών συνεργείων που θα μισθώνουν επιστήμονες, οι οποίοι με εξευτελιστικές αποδοχές θα αναλαμβάνουν να παρέχουν εργασία λόγω της εκρηκτικής ανεργίας και των αδιεξόδων που βιώνουν οι σημερινοί επιστήμονες.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τον προηγούμενο έτος τα προγράμματα αυτά υλοποίησαν σε συνεργασία με το Ε.Ι.Κ. τρείς διαφορετικές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας σε συνεργασία με κρατικούς φορείς πρόνοιας, όπως προβλέπει ο Νόμος 4019/2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». Η συνεργασία με τις Κοιν.Σ.Επ. διακόπηκε λόγω της παρέμβασης του Γενικού Επιθεωρητή Υγείας, που αφορούσε στον τρόπο έναρξης της συνεργασίας των Κοιν.Σ.Επ. με το Ε.Ι.Κ.
Περαιτέρω το εντυπωσιακό είναι ότι από τον διαγωνισμό ουσιαστικά αποκλείονται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας τις οποίες νομοθέτησε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας μίας που στα δικαιολογητικά συμμετοχής στον διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες «θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε οικείο επιμελητήριο ή ισοδύναμες επαγγελματικές ενώσεις». Αντιθέτως μοναδική υποχρέωση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είναι η εγγραφή αυτών στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, που δεν είναι φυσικά ούτε Επιμελητήριο, ούτε επαγγελματική ένωση.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το Ε.Ι.Κ. ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες τους. Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει και πάλι τον Αύγουστο, όπου λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων του στην ειδικότητα των φυλάκων-νυχτοφυλάκων που εργάζονταν στο Οικοτροφείο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ε.Ι.Κ. (ενδεικτικά αναφέρεται η ΑΔΑ 6ΑΥΟ469Η2Σ-6ΕΜ), ανέθεσε το έργο αυτών σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security) για τις βραδινές ώρες (ΑΔΑ 6ΡΙΙ469Η2Σ-ΑΨΑ και ΑΔΑ: 7ΨΘΑ469Η2Σ-ΜΨ4). Τα κωφά παιδιά που διαμένουν λοιπόν στο Οικοτροφείο της Θεσσαλονίκης τα φροντίζουν πλέον οι σεκιουριτάδες.
Οι δικές μας απορίες πάντως είναι αρκετές και λογικές θα λέγαμε, όπως για ποιο λόγο προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός πρόχειρος για δύο μήνες, με κόστος 38.500 τον μήνα, την ώρα που θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός αργότερα; Και επίσης είναι δυνατόν, εντός τεσσάρων ημερών- καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η Τρίτη 21 Οκτωβρίου- να έχει βρεθεί ενδιοαφερόμενος;

Το on Med ζήτησε την γνώμη του διοικητή και προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Ιδύμαρος Κωφών κ. Γεωργίου Τούσια, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει πάραυτα ο διαγωνισμός καθώς και οι ωφεούμενοι είναι αρκετοί και ειδικότερα για την Νοηματική είναι πάνω από 800 άτομα. Επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός και πως κάθε μήνα, ο ιδιώτης, ή όποιος εν πάση περιπτώσει αναλάβει το έργο, θα ελέγχεται και θα αξιολογείται. Τόνισε ακόμη, ότι η διαδικασία είναι απολύτως καθαρή και διαφανής και στον διαγωνισμός μπορεί να έρθει ο οποισοδήποτε να καταθέσει το ενδιαφέρον του.
Εμείς από την πλευρά μας πάντως, θα θέλαμα να μην είναι ιδιώτης αυτός που θα αναλάβει το έργο, αφού εκτιμούμε ότι η εκχώρηση των κωφών ατόμων και γενικότερα η προνοιακή πολιτική, δεν έχουν σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Και τέλος ελπίζουμε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κ. κ. Βρούτσης και Κεγκέρογλου αλλά και η εποπτεύουσα Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου να γνωρίζουν την ιστορία και εάν την γνωρίζουν βέβαια το ερώτημα είναι συμφωνούν;
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.