Κορυφώνεται η κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ..Διακόπηκαν οι “συνομιλίες”

Το Συμβούλιο Αρχηγών των Κυπριακών πολιτικών κομμάτων, αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ύστερα από τη συνεδρία του Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε
σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα στα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο“.
“Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή“, είπε.
Πρόσθεσε ότι “το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά” και σημείωσε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της“.
“Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά“, είπε.
Για την ΕΝΙ
Ερωτηθείς για την εταιρεία ΕΝΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ήθελα δημόσια να αναφέρω τις συζητήσεις που έχουμε μαζί τους“.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι “είμαστε σε συνεχή επαφή για συντονισμό ενεργειών” και διαβεβαίωσε ότι “η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά“.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την αναστολή των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία“.
Είπε, επίσης, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της Κυβέρνησης, κάποια μέτρα – ειδικά νομικά μέτρα – βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται“.
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες“, προσθέτοντας ότι “οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα για να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους“.
Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τις αντιδράσεις μέχρι στιγμής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια“.
Απαντώντας σε ερώτηση για περαιτέρω μέτρα, είπε ότι “η απόφαση λήφθηκε, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένη ενέργεια από τουρκικής πλευράς, άρα θα δούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις“.
Νέα πρόκληση από Άγκυρα
Νέα ανακοίνωση, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, εξέδωσε ο τουρκικός στρατός αναφέροντας ότι το SAIPEM 10000 στο «οικόπεδο Ονασαγόρα» παρακολουθεί στενά η κορβέτα «Μπάφρα» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τμήμα “Ημερήσιες Δραστηριότητες”. Η κορβέτα Μπάφρα διαθέτει σύστημα εξοπλισμού με το οποίο μπορεί να κάνει εναέριες και υποβρύχιες επιθέσεις καθώς και να αναλάβει αμυντικές δραστηριότητες. Είναι φορτωμένη με ολμοβόλα και τορπίλες για υποβρύχιες επιθέσεις.
Πάντως, οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ – KOGAS και η γεώτρηση στο κοίτασμα συνεχίζονται κανονικά. Διάβημα της Αθήνας
Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.
Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε χθες νέα συνομιλία με τον Κύπριο υπεξ, Γιάννη Κασουλίδη.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα Κυπριακά δικαιώματα
Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που ζήτησε το σχόλιό της για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», συνέχισε η κ. Ψάκι.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε επίσης τις γνωστές αμερικανικές θέσεις για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με όποιους τρόπους εκείνοι θεωρούν πιο αποδοτικούς.
Οι ευθύνες της Κυπριακής Βουλής
Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες (η πρώτη ήταν με τους 345 Σύρους μετανάστες), η έλλειψη σκαφών ανοικτής θαλάσσης έφερε τη Λευκωσία προ μεγάλης αμηχανίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παρουσιάζεται δυσαρεστήμενη που η Βουλή δεν επέτρεψε την αγορά σκαφών για έρευνα και διάσωση, αλλά και για παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που ρωτήθηκε αν η Λευκωσία, χωρίς πλωτά μέσα, νιώθει να έχει «δεμένα τα χέρια», απάντησε: «Πιο ακριβές θα ήταν, αν λέγαμε ‘χωρίς χέρια’. Διότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί δεν θα σήμαινε ότι θα μπαίναμε σε μάχη. Θα δήλωνε όμως ότι στοιχειωδώς ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας». Σε ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα αγοράς σκαφών ανοικτής θαλάσσης, η ίδια πηγή αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Επιστολές του προέδρου της κυπριακής Βουλής
Την ίδια ώρα, επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε., αλλά και σε διεθνείς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, αποστέλλει σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είχε επίσης μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο συμφώνησε σε συντονισμό δράσεων με στόχο την καταγγελία της Τουρκίας σε ξένα κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.
Η τουρκική προκλητική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους – ΝΑVΤΕΧ, «αποτελούν μορφή σύγχρονης πειρατείας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού».

hellasforce.com

Σχόλια