Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη..Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ ή ακόμα ένας γρίφος;

Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ ή ακόμα ένας γρίφος; Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας, που βρέθηκε σε απόσταση 14 μέτρων από το σώμα της στην είσοδο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβει το μνημείο, ενώ ενισχύει τη θεωρία περί σύλησής του.
«Αυτό το μνημείο θα μας τρελάνει...
Είναι μη αναμενόμενο και σαφώς δυσερμήνευτο το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από το σώμα» δήλωσε στα Νέα έμπειρος αρχαιολόγος, ενώ στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού προσέθετε: «Τώρα βρισκόμαστε σε πιο βαθύ σκοτάδι από ό,τι πριν, διότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που βρέθηκε το κεφάλι σε τόσο μεγάλη απόσταση».
«Πιθανότατα το κομμένο κεφάλι -που ήταν ένθετο στο σώμα- να είναι έργο τυμβωρύχων, αλλά γιατί να το πετάξουν εκεί και μάλιστα με προσοχή, ώστε να έχει υποστεί μόνο μικρές φθορές;» αναρωτιέται το στέλεχος του ΥΠΠΟ.
Μιλώντας στην εφημερίδα, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά έκανε λόγο για «έργο εξαιρετικής ποιότητας», σημειώνοντας: «Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει πολύ με τις Καρυάτιδες και ότι ενδέχεται να είναι έργο του ίδιου εργαστηρίου».
Η ίδια, ωστόσο, υπογράμμισε πως «η μεγάλη απόσταση που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας από το σώμα επιβεβαιώνει την άποψη που θεωρεί ότι το μνημείο είχε συληθεί, κάτι που ήταν προφανές και από τις τεράστιες τρύπες στους τοίχους κι από την επίχωση με άμμο μεταξύ άλλων».
Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως δύο μεγάλα τμήματα από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο (διαστάσεων 0,89x1,49x0,15 μ. το πρώτο και 0,89x1,30x0,15 μ. το δεύτερο) μαζί με ένα κομμάτι μήκους 2,5 μ. από το κατώφλι με σημάδια (κυρτές βαθύνσεις) που δείχνουν τη χρήση μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.
Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται αφού αποκαλυφθεί το δάπεδο, για το οποίο η δοκιμαστική τομή έδειξε ότι είναι στρωμένο με πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα. news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.