Σούλτς: δεν είναι δόγμα η λιτότητα…


Σούλτς: δεν είναι δόγμα η λιτότητα…Την άποψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί «από μόνη της» σε επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη αμφισβητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στo σημερινό φύλο της εφημερίδας TAGESSPIEGEL επισημαίνει ότι αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να είναι ούτε και στη Γερμανία «δόγμα».

«Θα πρέπει να δράσουμε επειγόντως αν θέλουμε να αποτρέψουμε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία να δεχτούν ξανά την πίεση των κεφαλαιαγορών». Για αυτό το λόγο ο κ. Σουλτς συνιστά «να συμπληρωθεί η μονομερής πολιτική της λιτότητας με μια βιώσιμη επενδυτική και αναπτυξιακή πολιτική». Όσο αφορά την ΕΕ ο Μάρτιν Σούλτς παραπέμπει στο σχέδιο των 300 δις ευρώ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάρτιν Σούλτς, βασικές πηγές για τη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου δεν θα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) αλλά ο προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος για τα επόμενα 7 χρόνια ανέρχεται στα 908 δις ευρώ, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει όμως να αυξήσει το κεφαλαιακό της απόθεμα.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την άποψη περί «απροθυμίας» της Γαλλίας για μεταρρυθμίσεις. Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει αποφασίσει «τεράστια πακέτα λιτότητας» για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ότι καταπιάνεται με τις παραλήψεις της κυβέρνησης του προηγούμενου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σούλτς εκφράζει την άποψη ότι η Κομισιόν θα λάβει όλα αυτά υπόψη όταν θα αποφασίσει για το εάν θα επιβάλει κυρώσεις επειδή το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015 παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σχόλια