Θυμάται κανείς αυτή την δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ και πρωτοκλασάτου στελέχους του προεκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη; Διαβάστε προσεκτικά:
«Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει την παραχώρηση δωρεάν φυσικού αερίου …

στους Τουρκοκύπριους, για όλες τις ανάγκες τους, μόλις ξεκινήσει η εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων, ώστε να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας.
“Είναι γελοίες οι πολιτικές μας πράξεις, αν αναλογιστεί κανείς πως ψάχνουμε να γλυτώσουμε μερικά εκατομμύρια, για να κλείσουμε δημοσιονομικές τρύπες, την ώρα που θα χάσουμε δισεκατομμύρια από μία λανθασμένη απόφαση ολόκληρης της πολιτείας”, τόνισε ο ίδιος.»

Νομίζουμε πως δεν χρειάζονται παραπάνω σχόλια. Ειδικά αν συνδυαστούν με την πρόταση για διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία. Τα σχέδια και οι προθέσεις τους είναι ξεκάθαρα. Αυτές οι δηλώσεις ανήκουν στο 2010, τρία χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές, τρία χρόνια πριν οι σκοπιμότητες και η προεκλογική προπαγάνδα καλύψουν με γαλανόλευκα ψεύδη την αλήθεια που θέλει ενεργειακή, οικονομική και στρατηγική υπαγωγή της Κύπρου στην Τουρκία.
ΥΓ – Και να μην ξεχνάμε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου του “Δημοκρατικού” Συναγερμού θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει στο μέλλον επιλογή για δημοψήφισμα, όταν επανέλθει το Σχέδιο Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα Wikileaks:
«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το Κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλλα για την επιλογή του “NAI” στο σχέδιο ανάν κατά το δημοψήφισμα. [...] Γι’ αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο αναν (“his party cannot publicly support the annan plan”). Παρόλο που κατ ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση». Σε σχέση με τις μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως: (1) το όνομα “Αννάν” θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, (2) δεν θα πρέπει να υπάρξουν στο μέλλον δημοψηφίσματα για Ναι και Όχι και (3) Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει.» [Wikileaks, έγγραφο 06NICOSIA766, 23 Μαϊου 2006, «Αβέρωφ Νεοφύτου στήριξη προς Αναν – εμπαιγμός ελληνοκυπρίων για συμμετοχή ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης – άρνηση για δημοψηφίσματα»].  efylakas.com