Το Κυπριακό… τρέχει με τους ρυθμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τρίτων και όχι αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας… Ότι πουν τα «μεγάλα αφεντικά»…
Οι ΗΠΑ, λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου, «αγάπησαν» ξαφνικά την Κύπρο και της προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους… Μια βοήθεια που «μπάζει» στην εξουσία της περιοχής, από την πίσω πόρτα, την Τουρκία… Και ο Νίκος Αναστασιάδης χαίρεται αφού βλέπει πως το αγαπημένο του σχέδιο «ΑΝΑΝ 2″ πάει να περάσει και με λιγότερες απώλειες…
Η τελευταία ενημέρωση από τις εξελίξεις στο κυπριακό… Η Ουάσινγκτον διά του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στο Κυπριακό και είναι έτοιμη για πρωτοβουλίες, καθώς και στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο. Ο κ. Μπάιντεν ήταν σαφέστατος χθες στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση ξεκίνησε με ένα 20λεπτο τετ α τετ των δύο και στη συνέχεια Αναστασιάδης και Μπάιντεν πλαισιώθηκαν από τους συνεργάτες τους. Στη μια ώρα, συνολικά, που κράτησε η συνάντηση, πέραν από το Κυπριακό και την ενέργεια, συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην περιοχή και η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη στάση της Λευκωσίας.
Η αμερικανική πλευρά ζήτησε και ενημερώθηκε και για την οικονομία.
Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς την πλευρά της Άγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», στην πορεία του διαλόγου, όποτε θεωρηθεί σκόπιμο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει «η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Σε ερώτηση αν ο συνομιλητής του τού μετέφερε μηνύματα από τη συνάντηση που είχε προχθες με τον Ερντογάν, είπε ότι «ήγειρε (ο Μπάιντεν) το Κυπριακό» και «εμμένει ότι πρέπει, αν τα πράγματα λάβουν πορεία προς την ορθή κατεύθυνση, να συμβάλει και η Τουρκία πρωταγωνιστικά».
Διπλωματική πηγή σημείωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εξήρε το «ουσιαστικό και στρατηγικό ρόλο» της Κύπρου και ότι πρόκειται για τη «μόνη χώρα» στην περιοχή που οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν σε «ζωτικούς τομείς». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»