ΑΜΕΣΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Ανάγνωσα με προσοχή την “Ελεύθερη Ώρα” της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2014 και ειδικότερα την δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδος και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου, για το «που βαδίζει η Κεντροδεξιά; Καρατζαφέρης, Βορίδης, Άδωνις οι προδότες του πατριωτικού χώρου!». Στο τέλος του εν λόγω κειμένου αναφέρονταν επί λέξει τα εξής:
«Ο Γιάννης Παπαθανασίου, υπουργός της ΝΔ δέχθηκε ένα πρωί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος του έδωσε επιταγή 1 εκ. ευρώ για να διατεθεί στους φτωχούς! Τι μεγαλοσύνη, αλήθεια; Τι φιλανθρωπία! Ο άνθρωπος που δεν δίνει θυμίαμα στο διάβολο, έδινε 1 εκ. ευρώ στους φτωχούς! Από την τσέπη του; Όχι! Θεός φυλάξοι! Από την κρατική επιχορήγηση του κόμματός του! Παρίστανε τον φιλάνθρωπο με κρατικά λεφτά, υπέρ των φτωχών! Και το διαφήμιζε! Παρακαλούνται οι κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Πέτρος Μολυβιάτης, να μας πουν αν τα λεφτά αυτά πήγαν στο ταμείο των φτωχών! Περιμένουμε…».

Σε μια υποβοηθητική προσπάθεια αυτής της έρευνας, θα ήθελα να υπενθυμίσω το άρθρο μου: «Ο θρίαμβος της φθηνής παραπληροφόρησης ή κάτι περισσότερο», που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα τον Απρίλιο του 2012.
Σ΄ αυτό το άρθρο μου, έκανα εκτενή αναφορά για την χορηγία του 1 εκ. ευρώ από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και ταυτόχρονα ζητούσα εξηγήσεις για την διάθεση αυτού του ποσού και εάν τελικά επεστράφη και που μετά τη διάλυση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής» ή αλλιώς επονομαζόμενου «Ταμείου της φτώχιας». Βέβαια, και δεν εισέπραξα καμιά απάντηση ΠΟΤΕ! Παρά τις συνεχείς – με επιστολές – οχλήσεις μου προς τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Παρακάτω, αναδημοσιεύω απόσπασμα από το παραπάνω άρθρο μου, με τα όσα τότε κατήγγειλα: «Στην εφημερίδα “Free Sunday” του Μεγάλου Σαββάτου (14/4/2012), ιδιοκτησίας του Γιώργου Κύρτσου στην σελίδα 10, δημοσιεύεται συνέντευξη του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη, ο πρώην σημαιοφόρος του Εθνικοπατριωτικού λαϊκού κινήματος, επιχειρεί με ευτελή μικροπολιτικά τεχνάσματα να εξαπατήσει για άλλη μια φορά, όσους αφελείς ψηφοφόρους του έχουν απομείνει. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να σταθώ και να σχολιάσω τις απολογητικές απαντήσεις που έδωσε ο πολιτικά αμαρτωλός Πρόεδρος του ΛΑΟΣ….
Ερώτηση Free Sunday: «Γι΄αυτό το ένα εκατομμύριο ευρώ που έκανε φτερά θα κάνετε κάτι;»
Απάντηση Γ.Καρατζαφέρη: «Εγώ έδωσα ένα εκατομμύριο ευρώ πέρυσι στο Ταμείο κατά της φτώχειας και το οποίο το ψάχνω. Ρωτώ υπουργούς μέσα στη Βουλή. Εδώ όμως, έφαγαν τα λεφτά της Siemens, δεν θα φάνε το εκατομμύριο αυτό;»
Επί κυβερνήσεως της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2007 η δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (σκοπό είχε την αντιμετώπιση της φτώχειας) και έγινε νόμος του κράτους στις 29/1/2008 (Ν.3631 – ΦΕΚ 6/Α΄). Το ταμείο αυτό (ΕΤΑΚΣ) καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου με τον νόμο 3895. Τα δυο αυτά χρόνια το ταμείο ήταν ανενεργές και οι δωρεές που είχαν γίνει (1.623.881,84 ευρώ) δεν αξιοποιήθηκαν πουθενά και ουσιαστικά έγιναν χωρίς αντίκρισμα. Από τις αρχές του 2009 η χώρα επί της ουσίας βρισκότανε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο κ. Καρατζαφέρης εκμεταλλευόμενος αυτό το γεγονός για καθαρώς ψηφοθηρικούς σκοπούς εξέδωσε μέσω της Τραπέζης Κύπρου στις 26/5/2009, τραπεζική επιταγή (00698630-7) σε διαταγή του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», αξίας ενός εκ. ευρώ.
Όποτε κατά το παρελθόν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ για την τύχη του ενός εκατομμυρίου (συνέντευξη στον ιστότοπο Hellas Orthodoxy, αλλά και στην συνέντευξη στην Free Sunday), απάντησε με αοριστολογίες, υπεκφυγές και παραπλανητικές διατυπώσεις. Ως γνωστόν, ο κ. Καρατζαφέρης μετείχε επί μηνών με τέσσερεις βουλευτές στην αντισυνταγματική κυβέρνηση Παπαδήμου. Εάν το ήθελε, θα μπορούσε να αναζητήσει την τύχη του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έδωσε, προκειμένου να διατεθεί σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και εάν αυτό το ποσό διατέθηκε πράγματι ή όχι. Κάτι τέτοιο όμως δεν το έπραξε και πλέον εγείρονται πολλά ερωτήματα!
α) Ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης που διατηρεί λογαριασμό όψεως σε τράπεζα έχει την άμεση δυνατότητα να πληροφορηθεί εάν οι εκδιδόμενες επιταγές έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο ή εάν έχουν επιστραφεί λόγω μη είσπραξης στον εκδότη. Εάν έχει εισπραχθεί, έχει την δυνατότητα να γνωρίσει από ποιον έχει εισπραχθεί και πότε. Όμως, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ φαίνεται να αγνοεί την δυνατότητα που του παρέχει το τραπεζικό σύστημα και με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την αληθινή τύχη της επιταγής. Μια επιταγή που έχει εντολέα το κόμμα του ΛΑΟΣ και σημαίνει πως το ποσό του ενός εκατομμυρίου ανήκει στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, από το ταμείο του οποίου εξήλθε και όχι στον κ. Καρατζαφέρη. Επίσης, όπως είναι γνωστό μια τραπεζική επιταγή που έχει εκδοθεί υπέρ οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου και δεν έχει εισπραχθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, επιστρέφεται στο λογαριασμό του εκδότη, δηλαδή στον ΛΑΟΣ. Ας αποταθεί λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην τράπεζα Κύπρου για να πληροφορηθεί την τύχη της επιταγής και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό, αφήνοντας κατά μέρος την μικροπολιτική προσπάθεια παραπληροφόρησης του Ελληνικού λαού, με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του στις Εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
β) Όπως δηλώθηκε την 12/2/2010 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Βορίδη, τα έσοδα του ταμείου από δωρεές και εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως και την 30η Νοεμβρίου 2009 ήταν 1.623.881,84 ευρώ. Όμως από τη στιγμή που το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, τι έγιναν τα παραπάνω χρήματα; Δεν θα έπρεπε να δώσει άμεση απάντηση, για την τύχη των δωρεών, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΕΤΑΚΣ, κ. Νίκος Αναλυτής; Δεν θα πρέπει να απαντήσουν, από την στιγμή που ο δωρητής του ενός εκατομμυρίου δηλώνει πως δεν γνωρίζει που βρίσκεται το ένα εκατομμύριο που διέθεσε για συγκεκριμένο σκοπό; Το ποσό του 1.623.881,84 ευρώ του ταμείου από την στιγμή που δεν επεστράφη στους δικαιούχους, που ακριβώς πήγε; Μήπως διατέθηκε για κάποιον άλλο σκοπό και ποιον; Δεν πρέπει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός που πήγε ένα τέτοιο μεγάλο ποσό, ειδικά σήμερα που οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων είναι κατά πολύ δυσμενέστερες του 2009 και του 2010;
Συνεπώς, ο κ. Καρατζαφέρης, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, από τη στιγμή που ζητούν την ψήφο του Ελληνικού λαού σε λιγότερες από είκοσι ημέρες προκειμένου να μας «σώσουν» για άλλη μια φορά, μήπως θα έπρεπε να φροντίσουν πρώτα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού, ερευνώντας μεταξύ άλλων, την τύχη του ποσού του 1.623.881,84 ευρώ.
Διαφορετικά, μήπως η διάθεση του ποσού αυτού θα πρέπει να απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές από τη στιγμή που ο κ. Καρατζαφέρης ευθέως δηλώνει πως κάποιοι φάγανε το ένα εκατομμύριο ευρώ;».


Υ.Σ. Αντίγραφο της επιταγής, όπου ξεκάθαρα φαίνεται πως ΕΝΤΟΛΕΑΣ του ποσού, ήταν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ).  


Σχόλια