Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ωμή πρόκληση-αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, από τουρκική κορβέτα

Ωμή Τουρκική πρόκληση-αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, από τουρκική κορβέτα
Η Λευκωσία παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώ είπε ότι ενημερώνονται σχετικά σύμμαχοι και φίλες χώρες.

Ερωτηθείς μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και μέλη της Επιτροπής Άμυνας του κόμματος, για την παρουσία του τουρκικού πολεμικού πλοίου σε μικρή απόσταση από το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, εντός της κυπριακής ΑΟΖ,
ο Υπουργός είπε ότι η Λευκωσία προχωρεί με τους σχεδιασμούς της, ενώ χαρακτήρισε «αναμενόμενες εν πολλοίς» τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς όπως είπε, «είναι η γνωστή η στάση που τηρεί η Άγκυρα».
Το επεισόδιο
Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση από την Άγκυρα στην μεθοδευμένη προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι το SAIPEM 10000, υπό σημαία των Μπαχάμες παραβίασε χθες τα “τουρκικά χωρικά ύδατα” και γι αυτό τον σκοπό δυνάμεις της τουρκικής Κίνησης Ασπίδας Μεσογείου το εξέτασαν και στη συνέχεια το έθεσαν υπό παρακολούθηση, ζητώντας του να μην προβεί σε γεώτρηση.
Με προκλητική ανακοίνωση του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραδέχθηκε ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος “παρακολουθούσε” το πλοίο – γεωτρύπανο της ENI Saipem 10000. Μάλιστα, οι τούρκοι στρατιωτικοί επικαλούνται δήθεν «παραβίαση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (της Τουρκίας) στα νότια της Κύπρου».
“Το τουρκικό πολεμικό ακολουθούσε σε απόσταση περίπου επτά ναυτικών μιλίων το Saipem 10000. Η τουρκική κορβέτα TCG Bafra παρακολουθεί το πλοίο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο σύμφωνα πληροφορίες θα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις για λογαριασμό της «Ελληνικής Διοίκησης Κύπρου»“, αναφέρει το τουρκικό επιτελείο.
Το Saipem 10000, «αναγνωρίστηκε από μονάδες μας που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα και άρχισε να παρακολουθείται αμέσως μετά την είσοδο του στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Το πλοίο συνεχίζεται να παρακολουθείται από την κορβέτα TCG BAFRA», αναφέρει η τουρκική προκλητική ανακοίνωση η οποία μεταδίδεται από τα κανάλια της Τουρκικής Κρατικής Τηλεόρασης.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, τηρείτο ενήμερος για την παρακολούθηση του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά και προέβη ήδη σε παραστάσεις τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η αναφορά σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, κάτι που δεν έγινε σε κάμιά περίπτωση,είναι το λιγότερο γελοία, ενώ ακόμα και ανοικτά της Τουρκίας να περνούσε, ήταν πλεύση σε διεθνή ύδατα, αφού δεν πραγματοποιούσε ερευνητικές ή άλλες εργασίες σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.
Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της πλεύσης του Saipem 10000 στην Κυπριακή ΑΟΖ, η τουρκική κορβέτα ακολουθούσε αλλά διατηρούσε αποστάσεις που κυμάνθηκαν από εφτά έως τριάντα ναυτικά μίλια
Όπως έγραψε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, μέχρι στιγμής όλα έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι “σύμφωνα με την πληροφόρηση της κυβέρνησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό που έγινε, είπε, είναι εκ του μακρόθεν παρακολούθηση“.
Είπε επίσης ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενεργώντας προληπτικά, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προκλήσεων και είχε τονίσει και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι ότι δεν συνάδουν οι παρενοχλήσεις με τη διεξαγωγή συνομιλιών.”
“Είχαμε διαβεβαιώσεις“, είπε ο κ. Κασουλίδης, “ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε παρενόχληση στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη“.Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι εργασίες στο τεμάχιο 9 θα συνεχισθούν κανονικά.
Πολλές ώρες αργότερα, το Ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν είχε προβεί σε κανενός είδους διάβημα, καταγγελία ή διαμαρτυρία αναλισκώμενος ο κ. Βενιζέλος σε γεύματα και ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη, κατά προτίμηση πλησίον ή στη σκιά του Ταγίπ Ερντογάν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.