Ερντογάν σε ηγέτες Μουσουλμανικής Αδερφότητας..ελάτε στην Τουρκία

Με τίτλο « Ο Ερντογάν προσφέρεται να φιλοξενήσει ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκδιώχθηκαν από το Κατάρ» και υπότιτλο «Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία είναι πιθανός προορισμός για τον ηγέτη της Χαμάς Καλέντ Μασάαλ», η Jerusalem Post δημοσιεύει ανυπόγραφο άρθρο σχετικά με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, βάσει των οποίων η Τουρκία ενδέχεται να φιλοξενήσει ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκδιώχθηκαν από το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου και του Καλέντ Μασάαλ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε αργά την Δευτέρα ότι…

η Τουρκία καλωσορίζει ηγετικά στελέχη της ανατραπείσας στην Αίγυπτο Μουσουλμανικής Αδελφότητος, αφότου τους εζητήθη να εγκαταλείψουν το Κατάρ, υπό την πίεση άλλων αραβικών κρατών του κόλπου.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αδελφότητας με έδρα το Λονδίνο δήλωσε το Σάββατο ότι το Κατάρ ζήτησε από 7 υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος να εγκαταλείψουν την χώρα, αφ’ ότου οι γείτονές του το πίεσαν να σταματήσει να στηρίζει τους Ισλαμιστές. Σύμφωνα με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Ερντοάν φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, κατά την πτήση της επιστροφής του από το Κατάρ, τη Δευτέρα, ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας θα ήταν ευπρόσδεκτα στην Τουρκία εάν το επιθυμούσαν.
Επίσης, η Τουρκία φέρεται ως πιθανός προορισμός για τον ηγέτη της Χαμάς, Καλέντ Μασάαλ, που διαμένει στο Κατάρ και του οποίου η τύχη αμφισβητείται μετά την απέλαση μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Χαμάς διέψευσε την Δευτέρα ότι ο Μασάαλ ενδέχεται να εγκαταλείψει το Κατάρ, ακολουθώντας την τύχη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διέμεναν στο Εμιράτο.
Σύμφωνα με άρθρο σε τουρκική εφημερίδα, ο κατοικοεδρεύων στην Ντόχα Καλέντ Μασάαλ, σκέφτεται να εγκατασταθεί στην Τυνησία, την Τουρκία ή την Μαλαισία.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς, Ισμαήλ Ραντουάν δήλωσε ότι το Κατάρ δεν ζήτησε από το Μασάαλ να φύγει. Πρόσθεσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και του Κατάρ διέρχονται μια εξαιρετική φάση. Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, πρόσθεσε, είχε ως στόχο την δημιουργία εντάσεων και σύγχυσης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι ο Ερντοάν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διπλωματικούς υποστηρικτές της Χαμάς στην Μέση Αναστολή
Δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ.
Ενώ το Κατάρ ζήτησε από τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να φύγουν, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα εκδιωχθέντα μέλη μπορούν να έρθουν στην Τουρκία, σχολιάζει η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet. «Εφόσον αιτηθούν και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα, θα τους δεχθούμε στην Τουρκία ως ξένους επισκέπτες, αφού πρωτίστως διενεργήσουμε έρευνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ.
Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς των αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τους οποίους, Τουρκία και ΗΠΑ δεν είναι πλέον σύμμαχοι και ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS. «Αυτές είναι άσχημες, ψευδείς και ποταπές διατυπώσεις», δήλωσε. Για τους ομήρους του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη δήλωσε: «Καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε το θέμα με επαφές. Όσον αφορά τον συνασπισμό κατά του ISIL θα παράσχουμε κάθε υποστήριξη που αφορά ανθρωπιστική βοήθεια».

Σχόλια