Μπένι ακούς ή (σκόπιμα) ύπνο βαθυ; Ο «Σουλτάνος» διέταξε αύξηση του πληθυσμού διά της καθόδου νέων εποίκωνΟ νέος Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, την περασμένη Δευτέρα, φέρεται να έχει υποδείξει προς το κατοχικό καθεστώς να αυξήσει τη ροή εποίκων από την Τουρκία. Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας δεν διαψεύστηκε, αντίθετα εμμέσως έχει επιβεβαιωθεί και φαίνεται να αποτελεί μια από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η Άγκυρα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», (το ρεπορτάζ είχε τον πηχυαίο τίτλο «Έτσι διέταξε»), κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγκεκριμένα από τα πολιτικά κόμματα να αυξήσουν τον πληθυσμό και να μην δημιουργούν εμπόδια στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων»». Ο Ερντογάν φέρεται να είπε τα πιο πάνω σε συνάντηση που είχε με όλα τα κόμματα των κατεχομένων, την οποία οργάνωσε η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Στη συνάντηση φέρεται να έχει επισημάνει πως ο πληθυσμός στα κατεχόμενα πρέπει «να μη σταθεί πίσω από αυτό τον ελληνοκυπρίων», εννοώντας προφανώς ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος- Ενωμένες Δυνάμεις, Κουτλάι Έρκ, κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα τούτο και συγκεκριμένα τις υποδείξεις του Τούρκου Προέδρου προς τα κόμματα. «Εάν η αύξηση του αριθμού των «υπηκοοτήτων» προκαλεί προβλήματα υπάρχει ανάγκη για νέες διευθετήσεις. Δεν είναι ορθό να αυξηθεί ο αριθμός των «υπηκοοτήτων» απλώς λόγω του ότι κάποιος το έχει προτείνει» είπε ο κ. Ερκ.
Ο Κουτλάι Έρκ με την τοποθέτησή του αυτή από τη μια επιβεβαιώνει πως υπήρξαν υποδείξεις αυτού του περιεχομένου από τον Ερντογάν και από την άλλη εκφράζει τη διαφωνία του με τις εντολές του νέου Προέδρου της Τουρκίας. Ο Έρκ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος είπε τα εξής: «Εάν λέγετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό τότε δεν μπορείτε να διαβάσετε το μέλλον εφόσον τα κράτη στα νησιά δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ηλεκτρισμό».
Επίσης, αξιολογώντας την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ο Κουτλάι Ερκ είπε ότι πιο περιεκτικές δηλώσεις θα μπορούσαν να αναμένονται (εννοεί προφανώς σε σχέση με αυτές του Ερντογάν), αλλά «δεν νομίζω ο κ. Νταβούτογλου να εισέλθει σε βάθος».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο θέμα της ιθαγένειας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως θα πρέπει όσοι σήμερα κατέχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, να είναι πολίτες του κράτους που θα προκύψει μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Αυτή η θέση, σαφώς και παραπέμπει στη γνωστή προσέγγιση της τουρκικής πλευράς για νομιμοποίηση της αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Κοντολογίς, να καταστήσει πολίτες της ευρωπαϊκής Κύπρου τους εποίκους, μέσα από μια διαδικασία νομιμοποίησης-πακέτο.
Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι πως δεν είναι όλοι οι έποικοι «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, ωστόσο, αυτό ισχύει εν μέρει. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των εποίκων είναι «υπήκοοι» ενώ είναι γνωστό ότι πριν από τις τελευταίες ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα είχαν γίνει μαζικές «πολιτογραφήσεις», γεγονός που αποτέλεσε και «προεκλογική» αντιπαράθεση. Φιλελεύθερος
hellasforce.com