Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φωνάζει δημόσια ο Γκίκας: «Οι Ελληνες πολίτες είναι… μακάκες»...


Το φωνάζει δημόσια ο Γκίκας: «Οι Ελληνες πολίτες είναι… μακάκες»Την άποψη πως οι Έλληνες ωρίμασαν και πλέον ξέρουν πως με τους φόρους τους πληρώνουν τις κρατικές δαπάνες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε αρχικά στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό.
Ένας τρόπος να το πετύχει αυτό είναι μέσω επενδύσεων. Ένα όχημα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε δει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, αλλά και για άλλες εταιρείες με τους επενδυτές να ευθυγραμμίζονται στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέδεσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. «Οι επενδυτές βλέπουν πως υπάρχουν μόνο ανοδικές προοπτικές. Ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια μακρά, μακρά περίοδο ύφεσης έξι ετών. Έτσι, οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα τους θα επιτύχει», ανέφερε .
Ερωτηθείς για το τι αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως το Δημόσιο δεν πουλά μόνο συμμετοχές δημοσίων εταιρειών, αλλά και εκτάσεις (κομμάτια) γης και επιχειρήσεις. «Έχουμε το παράδειγμα της κινέζικης επένδυσης που συνεχίζεται και περιμένουμε να δούμε και άλλες», υπογράμμισε
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως πολλοί τομείς της οικονομίας πάνε καλά και ότι η χώρα ανακάμπτει. «Ο τουριστικός τομέας πήγε πάρα πολύ καλά την φετινή χρονιά, έχουν έρθει πολλά χρήματα, πολλοί επισκέπτες. Πιστεύουμε πως θα δούμε θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους», είπε.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα ο υπουργός απάντησε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μόνη της.«Το πρόγραμμα είχε όντως κάποια πλεονεκτήματα, υπό την άποψη ότι οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις , αλλά από ένα σημείο και μετά αφού κάνεις τις μεταρρυθμίσεις – και σας θυμίζω ότι για δυο-τρία χρόνια είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΑΣΕ ως προς τις μεταρρυθμίσεις- μετά από ένα σημείο πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις μόνος σου», τόνισε και προσέθεσε: «Για εμένα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και ο πληθυσμός να έχει την ιδιοκτησία τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να δει λεφτά στην τσέπη του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της επικείμενης οικονομικής επέκτασης».
Κληθείς να αξιολογήσει από το 1-10 τον βαθμό που οι Έλληνες αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Χαρδούβελης είπε πως πλέον οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα και καταλαβαίνουν πως οι κρατικές δαπάνες χρηματοδοτούνται από τους φόρους τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά : «Πιστεύω πως το κάνουν (αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις).
Είδαν το κόστος των φαρμάκων να υποχωρεί και τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ειλικρινά οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι ένα δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει».

hellasforce.com

Σχόλια