Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαθρεμπόριο καυσίμου του Ισλαμικού Κράτους σε χωριά της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία….


Λαθρεμπόριο καυσίμου του Ισλαμικού Κράτους σε χωριά της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία….Για αρκετό καιρό τώρα, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί είτε υποστηρίζει  ή ανέχεται  τις δραστηριότητες του ισλαμικού κράτους (IS). 
Δεδομένου ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, χωρίς περιορισμό σε εκείνους που μάχονται κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάποιοι εκμεταλλεύονται τον χαλαρό έλεγχο των συνόρων.
Το κενό ασφαλείας έχει επίσης συμβάλει με σημαντικούς οικονομικούς
πόρους τις ένοπλες ομάδες που κυριαρχούν στις περιοχές του Χαλεπίου, Raqqa και Deir ez-Zor.
Η ομάδα IS, μεταφέρει στην Τουρκία παράνομα πετρέλαιο με πρωτόγονες μεθόδους ..οπως θα δείτε πιο κάτω.
Στο χωριό Hacipasa της Altinozu στην επαρχία Χατάι, το πεδίο εφαρμογής αυτού του μηχανισμού λαθρεμπόριου πετρελαίου είναι ξεκάθαρο. Από την τουρκική πλευρά του ποταμού Asi, η οποία αποτελεί τα σύνορα με τη Συρία, βρίσκεται το χωριό Hacipasa, με το χωριό Ezmerin στη συριακή πλευρά.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου γεμίζει τα ταμεία του IS:
Από Ezmerin, περίπου 500 παράνομoi αγωγοί πετρελαίου, πλαστικοί σωλήνες μικρής διαμέτρου που χρησιμοποιούνται  και για την άρδευση,  οδεύουν προς την τουρκική πλευρά του ποταμού Asi. Από την τουρκική πλευρά, θαμμένοι κάτω από γεωργικές εκτάσεις για να φτάνουν στα χωριά. Ακριβώς όπως και υπόγειες γραμμές διανομής νερού του χωριού, αγωγοί πετρελαίου περνούν κάτω στους δρόμους για να φτάσουν στις πίσω αυλές ιδιωτικών κατοικιών. Το πετρέλαιο ντίζελ που αντλείται από τη συριακή πλευρά γεμίζει τις ιδιωτικές δεξαμενές, με μια απλή«αντλία» και οι εντολές δίνονται τα κινητά τηλέφωνα.

ft2s
Οι καταναλωτές έρχονται στα σπίτια των πωλητών να αγοράσουν το πετρέλαιο για 1,25 τουρκικές λίρες ανά λίτρο (0,56 δολάρια). Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει ελαφρώς, μόνο όταν διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισαν να διερωτώνται κατά πόσο η Τουρκία υποστήριζε IS και αν  πετρέλαιο πωλήθηκε στην Τουρκία. Στο τέλος του Μαρτίου, οι στρατιώτες που μέχρι τότε απλα παρατηρούσαν το λαθρεμπόριο, άρχισαν να ανασύρουν τους σωλήνεςΑλλά οι λαθρέμποροι βρίσκουν πάντα τρόπους να παρακάμψουν την χωροφυλακή Τοκράτος γνωρίζει τι συμβαίνει, είπαν οι χωρικοί. Τα πάντα συβαίνουν μπροστά από τους στρατιώτες..Στο Hatay, υπάρχουν 4.500 ημιφορτηγά που διακινούν λαθραίο πετρέλαιο. Όλοι χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο. Φορτηγά προέρχονται από την κεντρική Ανατολία για να αγοράσουν φθηνά καύσιμα.   www.al-monitor.com
ft5s

Σχόλια