Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Τώρα που δικαιώνεται..Από αντίπαλος, εταίρος ο Άσαντ..

Όταν η «αραβική άνοιξη» βρίσκονταν σε πλήρη άνθηση, οι μέρες του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ έμοιαζαν μετρημένες. Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είχε αποχωρήσει από την εξουσία και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε δολοφονηθεί. Το φθινόπωρο του 2011, χιλιάδες σύροι διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος, όμως ο Άσαντ προειδοποιούσε για ισλαμιστές τρομοκράτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.
Τρία χρόνια αργότερα, με τους νεκρούς του εμφυλίου στη Συρία να ξεπερνούν τους 190.000, οι προειδοποιήσεις του Άσαντ περί ισλαμιστών μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα. Η προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζεται πλέον και στη Συρία. Αρχικά πολεμούσαν μόνο τους αντάρτες, όμως πλέον στρέφονται και κατά του στρατού της χώρας.
Συρία και Δύση έχουν πλέον ένα κοινό εχθρό. Το γεγονός αυτό συμφέρει το καθεστώς Άσαντ, εκτιμά η Πέτρα Μπέκερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου: «Από την αρχή ο Ασάντ υποστήριζε ότι η επανάσταση των πολιτών που ζητούν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ήταν απλά εξέγερση σαλαφιστών.... πιστεύει η γερμανίδα ειδικός.
«Μικρότερο κακό» το καθεστώς Άσαντ
Συνεργασία με Δαμασκό για αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές;
Συνεργασία με Δαμασκό για αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές;
Με την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα της επαρχίας Ράκα στα βόρεια της Συρίας οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» έδειξαν ότι είναι ισχυρότεροι από ότι περίμενε το καθεστώς Άσαντ. Όμως η προέλαση των τζιχαντιστών ίσως να είναι για τον Σύρο ηγέτη το εισιτήριο, με το οποίο θα βγει από τη διεθνή απομόνωση.
«Αν ο Άσαντ καταφέρει να πείσει την Δύση να τον δεχθεί ως εταίρο στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικός Στρατός, τότε θα σταθεροποιήσει την εξουσία του για πολλά χρόνια, θεωρεί η Πέτρα Μπέκερ.
Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον διαψεύδει κάθε συνεργασία με το καθεστώς της Συρίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, όμως, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το έδαφος της Συρίας με σκοπό την προετοιμασία επιθέσεων με μαχητικά. Για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Άσαντ μοιάζει να είναι πλέον το «μικρότερο κακό»....  Anne Allmeling / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.