Στο στόχαστρο και ο Άγιος Κοσμάς στην Αλβανία;;

Στη προχθεσινή έκδοση της φιλοκυβερνητικής αλβανικής εφημερίδας Ντίτα, φιλοξενείται συνέντευξη με τον αλβανό μελετητή και συγγραφέα Μοϊκόμ Ζέκιο (Moikom Zeqo), με τα εξής βασικά σημεία:
Ερώτηση: Στις 23 και 24 Αυγούστου, κ Μοϊκομ,
υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου, θα εορταστούν τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά. Η επέτειος έφερε αντιδράσεις διότι δεν οργανώνεται στον τόπο όπου γεννήθηκε αλλά στο χωριό Κολικόντασι όπου σκοτώθηκε ως αντι-αλβανός. Το σχόλιο σας;
Ζέκιο: Ο Κοσμάς ήταν Έλληνας, αγωνίστηκε για την Ελληνική Εκκλησία, ανήκει στην ιστορία της Ελληνικής Εκκλησίας και οι Έλληνες έχουν λόγω να γιορτάσουν την επέτειο. Από τα ντοκουμέντα της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όμως, δεν προκύπτει ότι ο Κοσμάς είναι Άγιος και της Αλβανικής Εκκλησίας, ανεξάρτητα ότι οι Άξιοι έχουν και οικουμενικό περιεχόμενο. Η Αλβανική Εκκλησία ποτέ δεν ανέφερε τον Κοσμά ως άνθρωπο που εξυπηρέτησε τα εθνικά και τα θρησκευτικά συμφέροντα της Αλβανίας. Ο Κοσμάς, όπως επισημαίνει ο φίλος μου ιστορικός Πελλούπμπ Τζούφι στράφηκε εναντίον της αλβανικής γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας των Αλβανών και τα παραδείγματα είναι πολλά. Η δραστηριότητα του Κοσμά είναι απόλυτα αντι-αλβανική. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εορταστούν στην Αλβανία τα 300 χρόνια του Αγίου Κοσμά.

Σχόλια