Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Ζορίζονται οι Τραπεζίτες με την Αργεντινή…ετοιμάζουν τραπεζική παρέμβαση με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο»

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για παρέμβαση ιδιωτικών τραπεζών με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και στους «απρόθυμους» πιστωτές της.
H ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη «πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα» υποστηρίζει ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης:
η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή. Πάντως καμία τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών». Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες εταιρίες αξιολόγησης κήρυξαν «πιστωτικό γεγονός», μετά την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλλει τα οφειλόμενα σε διεθνή hedge funds, που δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της Αργεντινής, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Οι επενδυτές αυτοί είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε πολύ χαμηλή τιμή και επιμένουν σήμερα να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, βγάζοντας κέρδος έως 1.600%.
Οι «απρόθυμοι πιστωτές» δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο. Εκτιμάται τώρα ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία αποπληρωμής με βάση τον διακανονισμό στο «Κλαμπ των Παρισίων». Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 250 εκ. δολαρίων στους «απρόθυμους πιστωτές», ώστε εκείνοι να έχουν οικονομικό κίνητρο για να ζητήσουν από το αμερικανικό δικαστήριο αναστολή εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για την όποια απόφαση εις βάρος της Αργεντινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.