Τα παραθαλάσσια ακίνητα...στην Ελλάδα «σπάνε τα ταμεία»

Ποια κρίση; Σε «χαρτογράφηση» της ελληνικής αγοράς ακινήτων η εφημερίδα die Welt καταλήγει ότι παρά την κρίση οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων έχουν ανέβει και πάλι στα ύψη. Πλεονέκτημα οι ανοιχτές παραλίες.

Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των ακινήτων σε ελληνικά τουριστικά θέατρα κοντά στη θάλασσα δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια χώρα με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 28%, με περικοπές στα μηνιαία εισοδήματα και με αδυναμία πολλών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Και όμως, ο Γιώργος Πέτρας επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Engels & Völkers στη Ρόδο τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για τα 13.000 ευρώ το τετραγωνικό, που πουλάει εξοχικές κατοικίες στο νησί, όταν η αγορά κατοικιών στις πόλεις έχει σπάσει.
«Δεν υπάρχουν πια ευκαιρίες»
Στα ύψη οι βίλες με θέα τη θάλασσαΣτα ύψη οι βίλες με θέα τη θάλασσα
Στο παράδειγμα της Ελλάδας φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των απλών ελλήνων ιδιοκτητών με τους εύπορους ξένους που έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενώ οι τιμές στις μητροπόλεις έχουν πέσει κατακόρυφα στα τουριστικά θέρετρα έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, ίσως να έχουν και αυξηθεί. Όποιος λοιπόν ψάχνει εκεί για ευκαιρίες θα απογοητευτεί. Ο Κρίστιαν Σάιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Global Immobilien Service G.I.S. στο Αουγκσμπούργκ, ειδικευμένου στα ακίνητα στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η κρίση στην αγορά θερινών ακινήτων ανήκει στο παρελθόν. «Στο απόγειο της κρίσης οι βίλες με θέα τη θάλασσα κόστιζαν 15% με 20%, λιγότερο από ό,τι το 2007. Στο μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι αγοραστές έρχονται και πάλι μαζικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο βιώνουμε ένα πραγματικό 'μπουμ'». http://www.dw.de

Σχόλια