Γκιούλ και Έρογλου ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας...Ακούει κανείς στην Αθήνα ;;

Την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για λύση στο Κυπριακό, «βασισμένη στις πραγματικότητες στην Κύπρο και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου» εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην προ του 1974 κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί

παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι είναι εφικτή μια λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, «στη βάση της θέλησης των δύο συνιδιοκτητριών κοινοτήτων του νησιού», είπε όμως ότι εναλλακτικές λύσεις μπορούν επίσης να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι κ. Έρογλου και Γκιουλ μιλούσαν κατά τους εορτασμούς στην κατεχόμενη Λευκωσία για τα 40χρονα της τουρκικής εισβολής, όπου πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης πραγματοποιήθηκαν αεροναυτικές επιδείξεις από την ομάδα αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας «Τουρκικά Αστέρια» και από αλεξιπτωτιστές, ενώ παρέλασαν πεζοπόρα τμήματα, στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και οχήματα της «αστυνομίας».
 Έρογλου: H ε/κ πλευρά δε διαθέτει παρόμοια βούληση για λύση
Στην ομιλία του ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι η 20η Ιουλίου είναι ημέρα «αναγέννησης, ειρήνης και ελευθερίας» για τους Τ/κ, οι οποίοι απελευθερώθηκαν συνεπεία της τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης - όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή - πριν από 40 χρόνια.
Αναφέρθηκε στην «ειλικρινή του βούληση» για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Η επιθυμία για λύση δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του τ/κ `λαού` και τις ευαισθησίες της Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Έρογλου.
Είπε ακολούθως ότι η ε/κ πλευρά δεν διαθέτει παρόμοια βούληση για λύση, ενώ προσπαθεί να παρουσιάσει την τ/κ πλευρά ως αδιάλλακτη. Ζήτησε ακόμη από όλους να διερωτηθούν για ποιόν λόγο η ε/κ πλευρά απορρίπτει στις διαπραγματεύσεις τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν.
Έκανε λόγο για τον οδικό χάρτη πέντε σημείων που παρουσίασε η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αναμένει μια απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, στις 24 Ιουλίου.
Γκιούλ: H λύση θα δώσει στην ε/κ πλευρά πρόσβαση στην τουρκική αγορά
Στην δική του ομιλία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» πριν από 40 χρόνια αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι επέφερε ειρήνη και ηρεμία στον τόπο, τη στιγμή που σήμερα επικρατεί η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.
Ανέφερε εξάλλου ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους Τ/κ να καταστούν μειονότητα σε ένα ε/κ κράτος.
«Είναι καιρός να λυθεί το πρόβλημα» συνέχισε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφισμάτων.

http://wp.me/p4sop1-n3S

Σχόλια