Πιέζει η τρόϊκα τους υπαλλήλους της, την κυβέρνηση, για επιτάχυνση των Πλειστηριασμών…

Για επιτάχυνση των Πλειστηριασμών προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, πιέζει την Κυβέρνηση η τρόικα.

Το ποσό των χρεών αυτών έχει φτάσει στα 66,37 δις ευρώ, με τις οφειλές να αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1 δις ευρώ το μήνα. Περίπου 3.000.000 πολίτες φαίνεται πως έχουν χρέη, την ώρα
που η τρόικα πιέζει για την άμεση λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τρόπους για να εισπράξει έσοδα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια «νεκρή» ουσιαστικά κτηματαγορά, την ώρα που η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων δημιουργεί στρεβλώσεις.
Σύμφωνα με νόμο του 2008, η ελάχιστη τιμή εκκίνησης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Αναπόφευκτα, οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, μιας και οι αντικειμενικές αξίες είναι στα ύψη για φοροεισπρακτικούς λόγους. Μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς, η εφορία έχει το δικαίωμα να ζητήσει μέσω του δικαστηρίου τη μείωση της τιμής εκκίνησης του ακινήτου που «βγαίνει στο σφυρί».
Πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι το θα προταθεί στην τρόικα η θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, θα προταθεί ο αρχικός πλειστηριασμός να γίνεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας και εάν κηρυχθεί άγονος, το ποσοστό να μειώνεται στο 1/3 και χωρίς δικαστική απόφαση.

Σχόλια