Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Προς τα «σαίνια» του ΥΠΟΙΚ…τζίφος οι εισπράξεις απο φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα & ποτά..

Απέτυχαν στους στόχους τους οι αυξημένοι φόροι που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα, παρά την επιτυχία που σημειώθηκε στους στόχους για το ύψος των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα κατά το α’ εξάμηνο του 2014,
αν και το σύνολο των φορολογικών εσόδων παρουσίασε αύξηση ξεπερνώντας κατά 0,5% τον επικαιροποιημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου 2015-2019, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ενεργειακών προϊόντων κατέγραψαν υστέρηση του στόχου κατά 12,8% και 11,7% αντίστοιχα.
Κατά τα χρόνια του Μνημονίου, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 19% στο 23%, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύτηκε κατά 450%1 και ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη τη διετία 2009-2010 αυξήθηκε κατά 125%. Ωστόσο, το 2013 οι απώλειες από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπερφορολόγηση στα οινοπνευματώδη ποτά αποτυπώνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Νοέμβριος 2013), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και γενικότερα το παραεμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.