Μανιάτης: Σας παρέχουμε «γη και ύδωρ» κοψοχρονιάς..

«Σας παρέχουμε σήμερα ό,τι έχετε έρθει για να δείτε εδώ. Εναν χάρτη, είκοσι οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που περιμένουν τις προσφορές σας». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης απηύθυνε προσκλητήριο στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία να επενδύσει στην Ελλάδα, παρέχοντας για πρώτη φορά
τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε έκταση άνω των 225.000 τετ. χλμ.
Παρουσία στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε για τον σκοπό αυτό στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου είχαν, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών συμβούλων κ.ά., που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, κορυφαία ονόματα, όπως BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL. Οι συμμετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν οργανωμένες και αυτό που έκανε εντύπωση στην ελληνική πλευρά ήταν ότι εκπροσωπήθηκαν από τρία στελέχη η κάθε μία, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος. Μια σαφέστερη ένδειξη του πραγματικού ενδιαφέροντος θα έχει η ελληνική πλευρά στις κλειστές συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα με τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν από τη μια οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και από την άλλη τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του γαλλικού γεωλογικού ινστιτούτου BEICIP, που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου στον συγκεκριμένο γύρο παραχωρήσεων.
Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί με την εξαγορά σεισμικών δεδομένων από την PGS. Σύμφωνα με την προκήρυξη που παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, για να συμμετάσχει μια εταιρεία στον διαγωνισμό, θα πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον 1.500 τετ. χλμ. σεισμικών δεδομένων και επίσης όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο θα υποβάλει αίτηση. Κύκλοι πάντως της πετρελαϊκής αγοράς θεωρούν υψηλή την τιμή διάθεσης των δεδομένων από την PGS, η οποία διαμορφώνεται στις 800.000 ευρώ.
Από τα 20 συνολικά προς δημοπράτηση θαλάσσια οικόπεδα, τα 9 είναι στην περιοχή της Κρήτης, ένα νοτίως της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα 10 στην περιοχή του Ιονίου. Η PGS, που επένδυσε στο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών και αναμένει έσοδα από την πώληση των δεδομένων, επέλεξε να παρουσιάσει στους επενδυτές, διά του εκπροσώπου της Οστεϊν Λι, γραμμές στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας και χαμηλά στην Κρήτη. Η χάραξη όλων των προς παραχώρηση οικοπέδων, με οδηγίες που δόθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, είναι σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές ώστε να μην είναι ορατές οι εργασίες. Η παρουσίαση στο Λονδίνο ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο Κωνσταντίνο Μπίκα και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σχόλια