Η ανάπτυξη ήρθε, με νέα δανειακή και έξοδο στις αγορές…Σε ενάμιση χρόνο

«Είναι ακόμη νωρίς για μια έξοδο στις αγορές γιατί τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουμε είναι υψηλά» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zuercher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης, εκτιμώντας ότι
«κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε ένα με ενάμιση χρόνο».
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές πριν τον Αύγουστο, με πιθανή έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει:«Θα ήταν λογική κίνηση αν το βλέπαμε ως μια προετοιμασία για το μέλλον, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στις κεφαλαιοαγορές. Θεωρώ όμως παρ” όλα αυτά ότι είναι ακόμη νωρίς γιατί τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουμε για να πάρουμε ποσά από τις χρηματαγορές είναι υψηλά σε σχέση με αυτά που μας δίνουν οι δανειστές μας… Όσο η διαφορά των επιτοκίων την οποία πληρώνουμε στις κεφαλαιοαγορές είναι μεγάλη σε σχέση με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την έξοδο στις αγορές. Όταν πλέον έχουμε μια ανάπτυξη του ΑΕΠ και έχουμε πείσει τις αγορές, άρα έχει μειωθεί περαιτέρω το βάρος του δανεισμού μέσω των κεφαλαιοαγορών, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα βήματα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε ένα με ενάμιση χρόνο» υποστηρίζει ο κ. Φραγκουλίδης.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η έξοδος στις αγορές τον Αύγουστο να συνδέεται με την δυσκολία εκπλήρωσης των 12 προαπαιτούμενων, που έχει δεσμευτεί η χώρα μας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zuercher Kantonalbank υπογραμμίζει: «Θα ήταν μια πάρα πολύ άσχημη ιδέα αν η κυβέρνηση πίστευε οτι θα μπορούσε να αποφύγει τα προαπαιτούμενα, άρα δεν θα χρειαζόταν τα κεφάλαια που έχουν προαποφασιστεί με την τρόικα και έψαχνε αυτά τα κεφάλαια στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές. Θα ήταν μια πολύ άσχημη ιδέα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θα έπρεπε να βρει αυτά τα κεφάλαια σε πολύ υψηλά επιτόκια, άρα ο δανεισμός θα ήταν και πολύ πιο ακριβός. Δεύτερον, γιατί οι αγορές θα το έβλεπαν αυτό και στο μέλλον θα ζητούσαν ακόμη πιο υψηλά επιτόκια. Δηλαδή,ο δρόμος προς την μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας προς τις αγορές θα καθίστατο πιο μακρύς και όχι πιο σύντομος».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια και ίσως χρειαστεί μια νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει: «Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει αυτή η δανειακή σύμβαση. Θα είναι ένα πολύ χαμηλότερο ποσό από τις προηγούμενες δύο συμβάσεις, αλλά και τα μέτρα που θα είναι αναγκαία θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι στις προηγούμενες δύο συμβάσεις.

Σχόλια