Τον πήραν χαμπάρι Γερμανικές εφημερίδες..«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα»«Για τις κυβερνήσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα, στη Ρώμη και στη Μαδρίτη είναι σαφές ποιος φέρει την ευθύνη για το ότι η Ευρώπη 6 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης δεν έχει βρει το σωστό βηματισμό της» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ. «Πρόκειται για τη σιδηρά πολιτική λιτότητας που επέβαλε κυρίως η Γερμανία στην Ευρώπη. Με δυνατές εκφράσεις ζητούν τώρα στροφή στην οικονομική πολιτική.

«Η εφημερίδα αφιερώνει ξεχωριστά άρθρα για κάθε μια από τις 4 χώρες με το «αποτύπωμα» των εκλογών.Για την Ελλάδα ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει την εκλογική άνοδο των ακραίων κομμάτων.
«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα», γράφει. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια προειδοποίηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής των εκλογών, όχι επειδή το κόμμα του αύξησε την εκλογική του δύναμη, αλλά επειδή η ΝΔ έχασε 7% των ψηφοφόρων του…Μετά τον εκλογικό κόλαφο ο πρωθυπουργός θέλει να χαλαρώσει την δημοσιονομική του πολιτική και θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις… που θα του επιτρέψουν να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής στις προγραμματισμένες για το 2016 βουλευτικές εκλογές» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα… «Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεργαστεί και η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα τον Ιούλιο…..από την πλευρά του ο Σαμαράς θα πρέπει να εξηγήσει με πιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει την μείωση των φόρων».
Άρθρο για τον επικείμενο ανασχηματισμό στην Ελλάδα φιλοξενεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Η ΝΔ θέλει να διορθώσει την πολιτική της ρότα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής», επισημαίνει ο αρθρογράφος της. «Γιατί ο Στουρνάρας, όπως κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών πριν από αυτόν, δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας της τρόικας όπως εκείνος».