Τον Ελ Γκρέκο γιορτάζει η Ελλάδα..Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, η χώρα μας εορτάζει το έτος Γκρέκο με εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και επιστημονικά συνέδρια. Στόχος είναι να φωτιστεί η προσωπικότητά του αλλά και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής όπου έζησε, σε Κρήτη, Ρώμη αλλά και Τολέδο. Ετσι, δεκαπέντε χρόνια μετά τη λαμπρή έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, θα έχουμε εκ νέου την ευκαιρία να δούμε αρκετά έργα του αλλά και να κατανοήσουμε εις βάθος τις ελληνικές του καταβολές και τις επιρροές που δέχθηκε αργότερα.

Η επίσημη έναρξη του έτους γίνεται σήμερα με τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση επικεντρώνεται στην ιταλική περίοδο του καλλιτέχνη, καθώς στο Ηράκλειο βρίσκονται δύο από τα έργα του Θεοτοκόπουλου που έχουμε στη χώρα μας. Πρόκειται για την «Αποψη του Ορους και της Μονής Σινά» καθώς και για τη «Βάπτιση του Χριστού». Πλαισιώνονται από δείγματα της κρητικής εργογραφίας εκείνης της περιόδου αλλά και έργα δυτικών καλλιτεχνών με παρόμοια θεματολογία. Παρουσιάζονται πολλά σημαντικά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα από ελληνικά και ξένα μουσεία. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο «Δ. Θεοτοκόπουλος: τα χρόνια στην Κρήτη (El Greco: The Cretan Years)» που θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο, από αύριο ώς και τη Δευτέρα.
Εκτός από το αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο την έκθεση «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος». Παράλληλα το Βυζαντινό Μουσείο διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» που θα εγκαινιαστεί στις 19 Νοεμβρίου. Μέσα από τα έργα, ο θεατής θα αντιληφθεί ποιο ήταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαθήτευσε και εργάστηκε ο νεαρός ζωγράφος, πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην Κρήτη του 16ου αιώνα, πώς δούλευαν οι Κρητικοί ζωγράφοι την εποχή εκείνη και σε ποιους απευθυνόταν η παραγωγή τους και ποιος ήταν ο κοινωνικός τους ρόλος. Πρωταρχικός στόχος είναι ο επισκέπτης να προσεγγίσει με βιωματικό τρόπο έννοιες και γεγονότα που σχετίζονται με το σύνθετο πολιτισμικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα.

hellasforce.com