Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Έτσι θα διαλύσουν τα Μετοχικά Ταμεία...

Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος *
Με αφορμή το έγγραφο (ανηρτημένο στο διαδίκτυο) του πρόεδρου του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στις 14 Απριλίου 2014 στο οποίο αναφέρει τις επιπτώσεις από τις διατάξεις που θεσπίστηκαν με τον Ν. 4254/14 για το ΜΤΝ αναρωτήθηκα αν το ίδιο συμβαίνει και στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού όπου είμαι μερισματούχος ;

Διαβάζοντας τον νόμο 4254/14
διαπίστωσα ότι σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του στο κεφάλαιο Α άρθρο πρώτο παράγραφος Γ καταργούνται, από 1ης Ιουλίου 2014 συγκεκριμένες πηγές εσόδων και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αλλά και του Ναυτικού και της Αεροπορίας που συνεπάγονται ετήσιες απώλειες εσόδων από τις συνολικές εισροές της ευρύτερης κατηγορίας κοινωνικοί πόροι-τέλη δικαιώματα και ένσημα. Επίσης απώλειες εσόδων που πρέπει να υπολογιστούν διαφαίνονται και για τους Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ και Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν από την εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών νόμων που αφορούν απώλειες από εισπραττόμενα τέλη δικαιωμάτων για παροχή υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και ΕΛ.ΑΣ σε τρίτους.

Με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου κεφάλαιο Α άρθρο πρώτο παράγραφος ΙΑ και υποπαράγραφος ΙΑ2 που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθιερώνεται χωρίς τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά τα Μετοχικά Ταμεία ο ετήσιος έλεγχος της κατάστασης και βιωσιμότητας των Ταμείων από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (Ε.Α.Α.).Δηλαδή τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού Ναυτικού και Αεροπορίας ενώ είναι σύμφωνα με ισχύοντα προεδρικά διατάγματα ανεξάρτητα ΝΠΔΔ που υπάγονται διοικητικά και εποπτεύονται από το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να υποβάλλουν για πρώτη φορά υποχρεωτικά κάθε έτος στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστική μελέτη και οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο βιωσιμότητας. Οι δε αυξομειώσεις των παροχών θα διενεργούνται με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβούλιου μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής ενώ στο παρελθόν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ θα έπρεπε να κινηθούν στην κατεύθυνση εξυγίανση –βιωσιμότητα επικεντρώθηκαν στον τομέα περικοπής των παροχών αντί αύξησης των εσόδων τους. Οι δε νομοθετικές ρυθμίσεις του νόμου 4254/14 κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της λειτουργίας τους και δεν συνηγορούν στην αναστροφή του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί.


Tα ανωτέρω είναι μερικές επιπτώσεις του νόμου 4254/14 και είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και επείγουσες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τους Πρόεδρους των ταμείων ώστε να υπολογιστούν λεπτομερώς οι απώλειες των εσόδων για να αναπληρωθούν αλλά και να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς υπαγωγής και επόπτευσης τους .Οι δε πρόεδροι των θεσμικών (ΝΠΔΔ) και μη θεσμικών (ΝΠΙΔ) ενώσεων αφού ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα εκτιμώ ότι πρέπει να στηρίξουν την ενέργεια του προέδρου του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού καλώντας και τους προέδρους των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας να πράξουν το ίδιο γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.


O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ταξίαρχος (εα)
ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.