Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απίστευτη κομπίνα…προσπάθεια νομιμοποίησης του «Mall»με 10.000 ευρώ!


Απίστευτη κομπίνα…προσπάθεια νομιμοποίησης του «Mall»με 10.000 ευρώ!Η Lamda Olympic Village, θυγατρική του ομίλου Λάτση, που είναι ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου “Mall”, ετοιμάζεται για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης με μεθόδους fast track βασιζόμενη σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που της δίνει τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης και σύνταξης εκ των υστέρων μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το σκανδαλώδες του πράγματος είναι ότι με ένα πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ, με επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θα εγκριθούν στο άψε σβήσε….
και κυρίως με την «ευλογία» της κυβέρνησης η ιδιοκτησία του “Mall” στο Μαρούσι, ετοιμάζεται για την οριστική νομιμοποίηση του θηριώδους εμπορικού κέντρου των 70.000 τετραγωνικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη ρύθμιση του 2003, με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και άνοιξε διάπλατα «παράθυρο» για την πολεοδομική τακτοποίηση με την εκ των υστέρων εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την 376/2014 απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, που ελήφθη τον Ιούνιο του 2013 αλλά δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεφρουαρίου του 2014….
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα έχει κάνει η Χαρά Τζαναβάρα στην “Eφημερίδα των Συντακτών”
Το παρασκήνιο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, έχει φροντίσει γι’ αυτό και μάλιστα δύο φορές, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:
* Με την παράγραφο 6 του άρθρου 23 του ισχύοντος νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174Α’ της 8/8/2013), που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού και σημερινού εκλεκτού της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη και αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, υπάρχει αναφορά που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Mall.
Αναφέρει ότι στις ρυθμίσεις «υπάγονται και κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια αρχή και η οποία μεταγενέστερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο». Θέτει μόνο δύο περιορισμούς: να μην οφείλεται η ανάκληση ή η ακύρωση σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή σε ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης.
Εχει ενδιαφέρον ότι για τη νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας αυθαιρέτων αρκεί η καταβολή του αναλογούντος παράβολου. «Μεταφράζοντας» τη διάταξη στην περίπτωση του Mall, που σημειωτέον δεν εμπίπτει στους δύο περιορισμούς, η νομιμοποίηση μπορεί να γίνει με καταβολή 10.000 ευρώ! Αυτό είναι το παράβολο που θεσπίζει ο ίδιος νόμος για κτίρια με επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά.
Με γνωστή την απόφαση του ΣτΕ, η ιδιοκτησία του Mall προετοιμάζεται για τη νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου και μέσω ενεργειακής αναβάθμισης. Υπάρχει άλλωστε ειδική διάταξη στον νόμο Καλαφάτη που επιτρέπει τη μείωση του προστίμου κατά 50%, με την προϋπόθεση ότι το ποσό θα διατεθεί για παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει πρόγραμμα έργων ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, στον φορέα Invest in Greece ζητώντας να εγκριθεί με διαδικασίες fast track. Δεν αποκλείεται να έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, με βάση τον επενδυτικό νόμο 4146/2013, έχει ζητήσει την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που πρέπει να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα.
Τα τρικ με τον συντελεστή δόμησης
«Ζουμί» έχουν και οι ιδιοκτησιακές περιπέτειες του Mall και των γειτονικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 200 στρεμμάτων, που είχαν την… ατυχία να συνορεύουν με τον βασικό ολυμπιακό πόλο, το ΟΑΚΑ. Ορισμένοι, με πρωτοστάτη την τότε δημοτική αρχή Αμαρουσίου, προέβαλαν αυτή τη γειτνίαση και πέτυχαν να χωροθετηθεί στην περιοχή ένα από «χωριά Τύπου». Επιστρατεύτηκαν σε πρώτη φάση ακίνητα που ανήκαν στον δήμο. Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είχαν συντελεστή δόμησης 0,80 και χαρακτηριζόταν ως περιοχή «αμιγούς κατοικίας», επομένως δεν επιτρεπόταν να λειτουργήσει ούτε… περίπτερο.
Στα μέσα του 2001 στον «χορό» μπήκε και γειτονικό ακίνητο 43,7 στρεμμάτων που ανήκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)…και σχεδόν ταυτόχρονα η περιοχή εντάσσεται στον νόμο της ολυμπιακής φιλοξενίας (ΦΕΚ 228Α΄της 9/10/2001), ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση αυξήθηκε στο 1.
Τα σχέδια «τσιμεντοποίησης» φαίνεται πως άλλαξαν και στον νόμο για τα ρέματα (ΦΕΚ 91Α΄της 25/4/2002), ο συντελεστής… ξεχείλωσε φτάνοντας στο 2 και άλλαξαν οι χρήσεις ώστε να καλύπτουν ανάγκες πολεοδομικού κέντρου. 

hellasforce.com

Σχόλια