Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Βατερλό» της ΕΕ η Ουκρανία;
«Βατερλό» της ΕΕ η Ουκρανία;Η αδυναμία συναίνεσης της ΕΕ είναι η δύναμη του Βλαντιμίρ Πούτιν παρατηρούν οι σχολιαστές.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη, στη μεθαυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την ‘Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν ΄Αστον, είναι σήμερα οι σχολιαστές του διεθνούς τύπου.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία, άλλοι θεωρούν ότι ο παράγων χρόνος κυλά σε βάρος της ΕΕ. Γενική επισήμανση ότι η συνάντηση δεν θα πρέπει να αποτύχει.
Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών«Αδύναμη η ΕΕ»
Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών
«Η δύναμη του Πούτιν έγκειται, αφενός στις στρατιωτικές απειλές, αφετέρου στην αποφασιστική του στάση», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η ΕΕ κάνει ελάχιστα για να τον σταματήσει. Το πάγωμα λογαριασμών και η απαγόρευση εισόδου σε στελέχη της Ρωσίας και της Κριμαίας συνεχίζουν να αποτελούν το μέσο μιας συμβολικής πολιτικής, ακόμη κι αν ο κατάλογος μεγαλώνει. Οι απειλές για επιβολή οικονομικών κυρώσεων έχουν χάσει τη δύναμή τους και οι αρχηγοί κρατών των 27 ήλπιζαν να μην χρειαστεί να τις επιβάλουν. Ο υπολογισμός ήταν να συμβιβαστούν κατά κάποιο τρόπο με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία και να εμποδίσουν τον Πούτιν να προχωρήσει και προς την ανατολική Ουκρανία με την απειλή καταστροφικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Το σχέδιο δεν πέτυχε. Για τους Ευρωπαίους έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούν με τις δικές τους αδυναμίες» καταλήγει ο γερμανός σχολιαστής.
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δεν θεωρεί δεδομένη την συναίνεση όλων των αρχηγών - κρατών της ΕΕ στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. «Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης και αυτήν την περίοδο η Κομισιόν επεξεργάζεται διάφορα είδη κυρώσεων στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα, έτσι ώστε το κόστος να μοιραστεί ισοδύναμα στα κράτη-μέλη», σημειώνει ο σχολιαστής της για να παρατηρήσει στη συνέχεια ότι «θεωρείται κοινό μυστικό ότι η ομοφωνία και άρα η συνεπαγόμενη ευχέρεια κινήσεων θα διαρραγεί σε περίπτωση που τεθεί σοβαρά επί τάπητος το θέμα των οικονομικών κυρώσεων» υποστηρίζει ο Ελβετός σχολιαστής. http://www.dw.de


hellasforce.com

Σχόλια