Περίπου τα μισά από αυτά είναι τόκοι. Αν η κυβέρνηση επιδιώκει να μην επιτρέψει την περαιτέρω διόγκωση του χρέους, τότε θα πρέπει να εξοικονομεί κάθε χρόνο, δηλαδή να έχει στον ετήσιο προϋπολογισμό της, 5 δισ. € πρωτογενές πλεόνασμα.
Και όπως τονίζει ο Σπύρος Παρασκευόπουλος: «Αν αυτό δεν το εισπράξει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από πωλήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας ή δεν αυξήσει ακόμη περισσότερο τους φόρους, τότε η ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχει μία μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 8%. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας μας, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Άρα βγαίνει το απλό συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται η απομείωσή του, επισημαίνει ο οικονομολόγος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση να πεισθούν οι δανειστές να κάνουν τέτοιου είδους παραχωρήσεις:
«Η εύκολη απάντηση είναι το „κούρεμα“ του ελληνικού χρέους, αυτό όμως είναι μάλλον αδύνατο να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια των δανειστών», εκτιμά ο έλληνας καθηγητής και προσθέτει: «Η άλλη λύση είναι να γίνει σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει μεγάλη εμπιστοσύνη των δανειστών έναντι των ελλήνων πολιτικών…..
http://www.hellasforce.com/blog/to-elliniko-chreos-den-ine-viosimo/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.