ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΫΙΚ: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

«ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ»


Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση:


«Σχεδόν το σύνολο των Πανελλαδικών ΜΜΕ, αλλά και της Ξάνθης, ασχολείται με το μείζον θέμα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού της Ξάνθης.

Λογικό, όταν μιλάμε για κολοβακτηρίδια με τα οποία ποτίζονται ακόμα και παιδιά δημοτικού σχολείου.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του ΠΑΚΟΕ και εμπλέκουν τον νυν Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, καθώς κατηγορείται ότι εγνώριζε εγγράφως για το θέμα και δεν αντέδρασε ως όφειλε, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Ζητώ την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Επίσης για το θέμα καταθέτω ΑΜΕΣΑ Ερώτηση στη Βουλή και τους αρμόδιους Υπουργούς, την οποία και δίνω στη δημοσιότητα».

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΠΕΚΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ»

Κύριοι Υπουργοί,

Χωρίς άλλα σχόλια, σας παραθέτω έκθεση του ΠΑΚΟΕ που είδε το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνεται ως προς την αυθεντικότητά της από τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη.

Αφορά την ανίχνευση κολοβακτηριδίων στο πόσιμο νερό τόσο της Ξάνθης όσο και της Σταυρούπολης, θέμα που έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ήταν λογικό τα πάμπολλα δημοσιεύματα να δημιουργήσουν έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία σχετικά με την ποιότητα του νερού, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ να εμφανίζεται - όπως πληροφορούμαι - καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πόσιμο νερό της περιοχής... «διαμάντι».

Ωστόσο παρά τις έως τώρα αόριστες αναφορές σχετικά με τις μετρήσεις γύρω από την ποιότητα του νερού δεν έχουν κοινοποιηθεί σχετικά αποτελέσματα, παρά μόνο υπάρχουν παραπομπές προφορικές σε ελέγχους του ΙΓΜΕ του ΑΠΘ και ενός πιστοποιημένου εργαστηρίου από την Αλεξανδρούπολη.

Η έκθεση έχει ως εξής:

«ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα της έρευνας που έγινε από τις 09/06/2013 έως τις 20/06/2013 στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης όπου ελήφθησαν 32 δείγματα και απεστάλη ηλεκτρονικά στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας στις 25/06/2013 με το υπ’ αρ. 7544α έγγραφο του ΠΑΚΟΕ.

Δειγματοληψίες

Τα δείγματα που αναφέρονται στο συνημμένο πάρθηκαν στις 11 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, του 2013 από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ.μ. με όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες της Ε.Ε. και στάλθηκαν αμέσως σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ για αναλύσεις. Τα σημεία δειγματοληψίας ήταν πέντε και συγκεκριμένα ήταν τα εξής: ταβέρνα «Παλαιά Πόλις», καφετέρια «Formula», 5ο γυμνάσιο Ξάνθης, 4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και Νέστος Hotel.

Μικροβιολογικές Αναλύσεις

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 12ης Ιουνίου του 2013 και τα αποτελέσματα εξήχθησαν στις 15 Ιουνίου ,ημέρα Σάββατο

Αποτελέσματα

α/α
Σημείο Δειγματοληψίας
Κολοβακτηρίδια cfc/100 ml νερού
Όριο
1
ταβέρνα «Παλαιά Πόλις»
5
0
2
καφετέρια «Formula»
0
0
3
5ο γυμνάσιο Ξάνθης
0
0
4
4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης
4
0
5
Νέστος Hotel
0
0

Από τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι σε δύο δείγματα υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της πόλης ή στο εσωτερικό δίκτυο των σημείων δειγματοληψίας.

Η νομοθεσία που ισχύει για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης είναι η παρακάτω:

  1. ΚΥΑ Υ2/2600/2001
  2. Υ2/Γ.Π.ΟΙΚ/79305/08/08/2002
  3. Υ.Α. ΔΥΓ2/80825/05/2006
  4. ΔΥΓ2/ΓΠ.ΟΙΚ 38295/26-04-2007

Στην προαναφερόμενη νομοθεσία περιγράφονται σαφώς ποιες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε δίκτυα ύδρευσης απατούνται ανάλογα με τον πληθυσμό δήμου, δημοτικού διαμερίσματος και δημοτικής κοινότητας σε Καλλικρατικούς δήμους. Επίσης τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να αναρτώνται στη διαύγεια των δήμων για την ενημέρωση των πολιτών.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ».

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ.κ, Υπουργοί:

  1. Έχετε ενημερωθεί για την υπόθεση; Εάν ΝΑΙ, τί έχετε πράξει;
  2. Εάν δεν έχετε ενημερωθεί, τώρα που σας γνωστοποιώ το θέμα, ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειές σας;
  3. Ανεξάρτητα από την παρέμβαση της Εισαγγελίας που ζητώ ως Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ποιές θα είναι οι δικές σας έρευνες για την ανακάλυψη των υπεύθυνων που ποτίζουν κολοβακτηρίδια στα παιδιά μας; Ποιές ΕΔΕ και άλλες έρευνες θα διατάξετε, ώστε να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, ακόμα και για παράληψη καθήκοντος, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιος

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια