Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ωχ, ωχ… Σαμαράς-Στουρνάρας συμφώνησαν σε «σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας»


Ωχ, ωχ… Σαμαράς-Στουρνάρας συμφώνησαν σε «σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας»Όταν ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τον Υπουργό οικονομικών σε σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να δούμε… από που θα μας έρθει αυτή τη φορά… Αυτή η «ανάπτυξη» πια έχει γίνει καραμέλα όλων και ίσως θα έπρεπε να τη δούμε κιόλας κάποια στιγμή και όχι μόνο να την ακούμε συνεχώς…

Το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα παρουσιάσει επίσημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της 5ης Μαΐου, ανεβαίνει πρώτο στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.
Στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάπτυξης για την οικονομία συμφώνησαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους επί θεμάτων οικονομικής του ΠαΣοΚ ενώ την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης, προκειμένου να προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να στηρίξουν και χρηματοδοτικά την όλη προσπάθεια.
Το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, θα στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό των νέων επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας – στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία. Τέλος, όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας όπως οι αποφάσεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Η ατζέντα
Αύριο Τετάρτη θα επισημοποιήσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, κι αυτό δεδομένου ότι τα έσοδα από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013 μεταφέρθηκαν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 5ης Μαίου 2014.
Μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εuro Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα δοθεί στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

hellasforce.com

Σχόλια