Είναι να γελάει κανείς… «Καινούρια μέρα σήμερα, η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη», είπε ο Σαμαράς

Στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αφίχθη σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά και τα βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η συνέντευξη Τύπου
«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Σήμερα είναι μια καινούργια ημέρα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και γι” αυτό δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε. «Η απόφαση του Ecofin και η έξοδος στις αγορές, το γνωρίζει καλά η καγκελάριος, οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και στην επιμονή του ελληνικού λαού. Αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν» σημείωσε. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το φθινόπωρο του 2012.
«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Ελληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων σήμερασήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας. Επίσης, την ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
Οπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσοι και με το επιτόκιο και με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».
«Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις – το πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές – δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο».
«Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία» και να αποκατασταθούν αδικίες -και κυρίως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα, θέμα το οποίο συζήτησε όπως είπε με την καγκελάριο.
«Θέλω να ευχαριστήσω για την επίσκεψη, την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα, για τη στενή μας συνεργασία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της χώρας.
H Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα είναι φανερή η μεγάλη πρόοδος, κάτι που δείχνει πως άξιζαν τον κόπο οι μεταρρυθμίσεις. «Η πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος για να πει στη συνέχεια: «Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν ένας δύσκολος δρόμος. Η Ελλάδα μπορεί να πει πως «ό,τι είχα υποσχεθεί να κάνω, το έκανα»».
Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει ο ελληνικός λαός λέγοντας: «Θέλω να πω στους Έλληνες πολίτες -και κυρίως στους άνεργους νέους- ότι ήταν ένας δρόμος με πολλές θυσίες, τον οποίο όμως περάσατε. Θα έχετε καλύτερες δυνατότητες στο μέλλον. Στον άνεργο το πλεόνασμα δεν λέει απολύτως τίποτα».
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η κυρία Μέρκελ σημείωσε «κομβική η χθεσινή ημέρα – Η Ελλάδα επανήλθε, έδωσε ένα σινιάλο». Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους επόμενους μήνες «να μπούμε στη συζήτηση πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα».
«Θέλω να ελπίζω ότι πολλοί Γερμανοί θα έχουν τη διάθεση να έρθουν φέτος το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα» κατέληξε.
Λίγο μετά τις 19:00 αποχώρησαν οι διαδηλωτές
Την ώρα που Σαμαράς-Μέρκελ είχαν τη συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου με επικεφαλής την ΠΟΣΠΕΡΤ. Η πορεία ξεκίνησε προς το Σύνταγμα, αλλά βρήκε κλειστή τη Σταδίου στο ύψος της οδού Αμερικής από χιλιάδες αστυνομικούς. Μετά από διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της πορείας-τελικά συμφωνήθηκε να μην προχωρήσουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν μπαλόνια με κόκκινη μπογιά στους αστυνομικούς.


Το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης
Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία της τής λιτότητας, διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα.
«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγοράαγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης».
Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν». 

hellasforce.com

Σχόλια