Το παλιό πέθανε, το νέο δεν έχει έρθει ακόμα....

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
     Λέγεται ότι στην Κίνα, αν πραγματικά μισούν κάποιον, η κατάρα που του εκτοξεύουν είναι: «Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς»!
Στην ανθρώπινη ιστορία, «ενδιαφέροντες καιροί» είναι, στην πραγματικότητα, εποχές αναταραχών, πολέμων και σύγκρουσης για την εξουσία, με βαριές συνέπειες για εκατομμύρια αθώους. Σήμερα, είναι φανερό πως ζούμε σε μια  Μνημονιακή εποχή για την οποία θα αρμόζει η περιγραφή «ενδιαφέροντες καιροί».

     Το πολιτικό μας σύστημα που βασίστηκε στο δικομματισμό καταρρέει και όπως δείχνουν τα πράγματα, προσπαθεί να στηριχθεί σε  κλώνους κομμάτων, σε επιλογές life style και μελλοντικές κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου. Η ιταλοποίηση της πολιτικής μας ζωής είναι προ των πυλών. Οι κυβερνήσεις θα εναλλάσσονται αλλά οι πολιτικές θα μένουν οι ίδιες εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και του έθνους μας.
    Η κάθετη πολυδιάσπασή του σε πολλά κόμματα και η οριζόντια τομή του σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς που δεν μπορούν όμως να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική έκφραση καθώς και οι αγκυλώσεις μιας επιτεδευμένης αριστεροαναθρεμμένης πολιτικής ελίτ μας οδηγούν σε «ειδωλολατρικά» ασύνδετα σχήματα «ποταμών, λιμνών, ήλιων, ελιών και αστερισμών» και σε ξεπεσμένες ιστορικά καταδικασμένες ιδεολογίες.
      Κι ενώ ο λαός μας γνωρίζει ιστορικά που κατέληξαν τέτοιες περίοδοι συνεχίζει σιωπηρός και αδρανής να περιμένει την ώρα της κάλπης για να στείλει το δικό του μήνυμα διαμαρτυρίας προς την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
     Όλοι μας σήμερα αντιλαμβάνονται πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές όχι μόνο γιατί τις ζητά ο λαός ο οποίος διαπιστώνει καθημερινά τις δυσλειτουργίες του συστήματος εξουσιών στη χώρα μας αλλά και γιατί οποιαδήποτε οικονομική μεταρρύθμιση χωρίς τη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης και των θεσμών θα μας φέρει πολύ σύντομα στα ίδια αποτελέσματα.

Μήπως όμως αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να τις επικυρώσει και να τις κινήσει επιτέλους και ο κυρίαρχος λαός;
Πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εμφάνισης νέων και αξιόπιστων πολιτικών κομμάτων με αρχές και προγράμματα ουσίας;
Πώς θα αποκατασταθεί η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς;

Πώς θα εξυγιανθεί ο Τύπος;
Πώς θα τιμωρήσουμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς που μας έφεραν εδώ και πώς θα δώσουμε ελπίδα στη χώρα μας δημιουργώντας μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία;
Πώς θα ανανεωθεί με χρήσιμους ανθρώπους το πολιτικό μας σύστημα και όχι με απολιτίκ ανθρώπους της εικόνας, του γυαλιού, του life style;
Αν πράγματι θέλουμε όπως επιτάσσουν οι καιροί να επανιδρύσουμε την Ελληνική Δημοκρατία και να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ανάγκη μιας νέας Συντακτικής Βουλής που θα σηματοδοτήσει τη Νέα Μεταπολίτευση στη χώρα μας.

Για να έρθει το νέο θα πρέπει να βρει και το σωστό έδαφος ώστε να ευδοκιμήσει. Αν δεν το βρει δεν θα διαφέρει σε τίποτα με το παλιό αλλά πιθανόν θα είναι και χειρότερο από αυτό.
Τα «ειδωλολατρικά σχήματα» που δεν βασίζονται σε πίστη στις αρχές και αξίες και την ιστορία αυτού του λαού θα καταρρεύσουν παταγωδώς αλλά θα συμπαρασύρουν και το λαό που τα εμπιστεύθηκε μαζί τους.

Το παλιό πέθανε, το νέο δεν έχει έρθει ακόμα… εμείς οφείλουμε να το φέρουμε!!
*Δάσκαλος-M.Ed., Νομικός

Σχόλια