Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί – Μόνιμη η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος


Μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί – Μόνιμη η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος
Η κυβέρνηση δέχθηκε τη μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές και οι φόροι υπέρ τρίτων που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα άλλα δεν θα ελάμβανε κανένα νέο μέτρο σε βάρος των πολιτών.
Από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες Ουάσιγκτον,
Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη προκύπτει ότι, για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση δέχτηκε χωρίς πολλές συζητήσεις να αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα παρατείνει υφιστάμενα μέτρα ή να θα λάβει και νέα, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η παράταση πέραν του 2016 της έκτακτής (κατά τα άλλα ήταν έκτακτη) εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να το φέρουν εμμέσως λέγοντας πώς μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο πέραν των 12.000 για την επιβολή την εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι δανειστές, πάντως, στην ανακοίνωσή τους θέτουν από τώρα στόχο στην κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Οι ίδιοι διαπιστώνουν σταθεροποίηση της οικονομίας και πτώση τιμών στην αγορά, με συνέπεια να δημιουργούνται δυνατότητες για αναστροφή της ύφεσης.
Η Τρόικα στην ανακοίνωση που εξέδωσε αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη:
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα, τονίζεται:
- Δημοσιονομικά: Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 υπερέβη τις προβλέψεις τους στόχους. Ωστόσο ένα μικρό μέρος του θα μεταφερθεί στο 2014. Οι στόχοι θα επιτευχθούν και το 2014 χωρίς επιπλέον μέτρα.
- Εργασιακά- Δημόσιο: Για 3 ή 6 μήνες αργότερα, σε επόμενους ελέγχους, παραπέμπονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις και οι τριετίες) καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014.
Με την Τρόικα συμφωνήθηκε, ακόμα, να μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και οι φόροι υπέρ τρίτων. Παρά τις καθυστερήσεις, καταγράφεται, επίσης , πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας και βήματα για βελτίωση υπηρεσιών προς τον πολίτη.
- Ανεργία: Η Τρόικα δέχτηκε να δοθούν παροχές για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας όσων πλήττονται από την κρίση, αλλά και να επεκταθούν τα κοινοτικά προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών.
- Αγορές-Επαγγέλματα: Η Τρόικα δέχτηκε να υλοποιηθεί «πολύ μεγάλο μέρος» και όχι το 100% των μεταρρυθμίσεων, όπως ζητούσε, τις οποίες προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα γίνουν στις αγορές προϊόντων, στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης για συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και ενοικίασης, αλλά και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
- Ενέργεια: Η Τρόικα απέσπασε δεσμεύσεις ότι για μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας: (α) αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών, για να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, (β) διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και (γ) δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.