Μ. Χρυσοβελώνη: «Ζούμε στην εποχή των κομμάτων – σφραγίδων»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ, 15-3-2014)
Μ. Χρυσοβελώνη: «Ζούμε στην εποχή των κομμάτων – σφραγίδων»

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι. Φίλες και φίλοι.
Θα ήθελα να πω δυο λόγια, με αφορμή και το σημερινό συνέδριο, για ένα θέμα
που είμαι βέβαιη ότι θα απασχολήσει τις εργασίες σας. Είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας κάθε κοινωνικής οργάνωσης και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αυτό δεν είναι άλλο από την αντιπροσωπευτικότητα. Από την πραγματική δηλαδή, απ’ την ουσιαστική έκφραση της κοινωνίας μέσω των κοινωνικών οργανώσεων. Το πρόβλημα της αντιπροσωπευτικότητας στη χώρα μας το αντιμετώπισαν πρώτες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Είναι γνωστό το φαινόμενο με τις λεγόμενες ΜΚΟ - σφραγίδες που τόσο ταλαιπώρησαν τον υγιή κοινωνικό τομέα. Επρόκειτο, όπως αποδείχθηκε τελικά, για οργανώσεις χωρίς αντιπροσωπευτικότητα, χωρίς πραγματική συμμετοχή πολιτών.

Όπως γνωρίζουμε κάποιες από αυτές κατέληξαν να εκπροσωπούν αλλότρια, συχνά ιδιοτελή συμφέροντα, αμαυρώνοντας έτσι το έργο και την προσφορά των πραγματικών εθελοντών. Των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν μέσα από τη Κοινωνία των Πολιτών ένα χώρο όχι ατομικής εξυπηρέτησης αλλά προσωπικής έκφρασης. Εκείνων των ανθρώπων που συμμετέχουν σε συλλογικότητες για να δώσουν, όχι για να πάρουν. Δηλαδή όλων εσάς.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρούμε να παίρνει διαστάσεις σήμερα στον άλλο μεγάλο τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών, στους πολιτικούς οργανισμούς με πρώτα τα κόμματα. Ζούμε στην εποχή των κομμάτων - σφραγίδων. Οργανισμών δηλαδή που υπάρχουν μόνο κατ’ όνομα και δεν στηρίζονται σε ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή. Που πορεύονται χωρίς μέλη, χωρίς ιδέες, χωρίς συγκεκριμένους στόχους.

Όλοι τα βλέπουμε να αναφύονται καθημερινά ως μονοπρόσωπες συνήθως κινήσεις, με ονόματα δανεισμένα για παράδειγμα από την Ελληνική ύπαιθρο…

Τι προσφέρει όμως στην Ελληνική κοινωνία ο πληθωρισμός αυτός κομμάτων και κινήσεων; Τι έχουν να παρουσιάσουν πέρα από μια ταμπέλα και ένα άδειο κέλυφος; Πρόκειται τελικά για μια γνήσια έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών ή μήπως αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλυφθούν διάφορες άλλες σκοπιμότητες;

Ό,τι σας περιέγραψα μόλις τώρα είμαι βέβαιη ότι δεν ακούστηκε σαν κάτι καινούργιο. Είχαμε άλλωστε ξαναζήσει το ίδιο ακριβώς φαινόμενο πριν από περίπου 15 χρόνια με την αθρόα δημιουργία ΜΚΟ στη χώρα μας. Γιατί όμως να είναι αναγκαστικά κακό κάτι τέτοιο;

Όπως γνωρίζουμε καμία κοινωνία δεν υφίσταται ως ένα απλό άθροισμα ατόμων. Σε κάθε εποχή η όποια κοινωνική δυναμική εκφράζεται και τελικά πραγματώνεται μόνο μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή των μελών της κοινωνίας σε ευρύτερα σύνολα. Ένα κοντινό παράδειγμα είναι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σ’ αυτές λόγου χάρη εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δημιουργήσαμε τον συνδυασμό των Ανεξάρτητων Θεσσαλών και ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αφετηρία βέβαια τις θέσεις και τις προτάσεις του κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μέσα στην Θεσσαλική κοινωνία. Σημασία όμως έχει πως πορευόμαστε σ’ αυτή τη προσπάθεια…

Συνιστώντας λοιπόν μια συγκεκριμένη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, την λεγόμενη πολιτική, έπρεπε πρώτα από όλα να αποφασίσουμε πως θα πολιτευθούμε στις εκλογές του Μαΐου. Πως θα απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας προκειμένου να πραγματώσουμε την κοινωνική συμμετοχή που ανέφερα προηγουμένως.

Η επιλογή μας ήταν ξεκάθαρη. Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας επώνυμα και όχι ψευδώνυμα. Να μιλήσουμε συγκεκριμένα κι όχι αόριστα. Να τοποθετηθούμε πολιτικά και όχι κομματικά. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να αρνηθεί την ανάγκη ξεκάθαρης τοποθέτησης για μείζονες πολιτικές όπως το Μνημόνιο, όταν οι ίδιες οι περιφερειακές εκλογές είναι εξόχως πολιτικές;

Η απάντηση επομένως στο πρόβλημα της αντιπροσωπευτικότητας των κοινωνικών οργανώσεων είναι σαφής. Ανεξάρτητα από το είδος του οργανισμού που θέλει να εκφράσει την Κοινωνία των Πολιτών, αυτός πρέπει να προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο με ειλικρίνεια και καθαρές προθέσεις. Μόνο τότε η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτόν θα είναι ουσιαστική. Μόνο τότε θα μπορέσει ο ίδιος αυτός οργανισμός να εκφράσει γνήσια την οποιαδήποτε κοινωνική δυναμική.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του σημερινού συνεδρίου και να ευχηθώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Θεσσαλών επιτυχία στις εργασίες σας».



Σχόλια