Ενοικιαζόμενος ομιλητής ο Λουκάς Παπαδήμος.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ   — Ακολουθεί την ίδια συνταγή με τον Γιώργο Παπανδρέου

   — Του Γιώργου Νόκου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
   — Στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου βαδίζει ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως δείχνουν η πορεία και οι επιλογές του.
Αφού διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πρωθυπουργία της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, πλέον ακολουθεί την πορεία που χαράσσει διεθνώς ο Γ. Παπανδρέου ως ομιλητής σε συνέδρια και fora. Το άξιο λόγου στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος έχει γίνει μέλος του διάσημου αμερικανικού γραφείου American Talent Group (σ.σ.: στη σελίδα του παρουσιάζεται και το βιογραφικό του πρώην πρωθυπουργού), που διοργανώνει διεθνή fora. Με λίγα λόγια, ο κ. Παπαδήμος, φημισμένος οικονομολόγος, είναι ένας… ενοικιαζόμενος ομιλητής.
   — Οταν τον περασμένο Ιούνιο απηύθυνε ερώτηση προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, οι περισσότεροι εντυπωσιάστηκαν, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν στο πάνελ των ομιλητών, αλλά στο κοινό. Τότε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για δραστηριοποίηση του καθηγητή Οικονομικών σε διεθνές επίπεδο και, κατά τα φαινόμενα, δεν έπεσαν έξω, αφού είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζεται ως ομιλητής σε συνέδρια.

  — ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Εδώ και έναν χρόνο, ο πρώην πρωθυπουργός αθόρυβα και μεθοδικά έχει παραστεί ως ομιλητής σε σημαντικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη παρουσία του ήταν στην Ελβετία, όπου παρευρέθηκε ως ομιλητής σε συζήτηση για τους τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Εκθεσης Επενδυτικών Προϊόντων, Fonds14, στη Ζυρίχη, στις 5 και 6 αυτού του μήνα.
Το «ορμητήριο» του Λουκά Παπαδήμου δεν είναι άλλο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγκεκριμένα το Kennedy School, όπου είναι επισκέπτης καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης από το 2010. Οι ομιλίες του εκεί είναι συχνές και συνήθως αφορούν την Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ομιλία του αναφέρθηκε στα οικονομικά και τη δημόσια διοίκηση υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθιερωμένο ευρωπαϊκό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί τον Μάιο του 2013 ο κ. Παπαδήμος ήταν συντονιστής σε μία συνεδρία. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν υπήρχε δίπλα στο όνομά του η ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, παρά μόνο εκείνη του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

  — ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

PAPADEMOS-DOLARΑυξημένη ήταν και η δραστηριότητά του το περασμένο καλοκαίρι, αφού μέσα σε δύο μήνες βρέθηκε διαδοχικά στην Κοπεγχάγη και την Κρήτη, για να παραστεί ως ομιλητής σε συνέδρια. Στην πρωτεύουσα της Δανίας ο πρώην πρωθυπουργός συνάντησε γνώριμα πρόσωπα, αφού ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, της τραπεζικής ένωσης με την οποία τον Μάρτιο του 2012 είχε συνεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, με τον ίδιο στο τιμόνι της, για να φέρει εις πέρας το διάσημο PSI, το «κούρεμα» δηλαδή των ομολόγων. Εναν μήνα μετά, ο κ. Παπαδήμος βρέθηκε στην Ελούντα της Κρήτης για να μιλήσει στο ετήσιο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο διαπρεπής Ελληνας οικονομολόγος Μίνως Ζομπανάκης.
Οι διεθνείς εμφανίσεις του Λουκά Παπαδήμου σε συνέδρια αυξάνονται όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός, αφού μέσα στο φθινόπωρο ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινήθηκε μεταξύ Πορτογαλίας, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας. Στόχος του ταξιδιού στην Πορτογαλία ήταν να μιλήσει για τις προοπτικές των χωρών της Νότιας Ευρώπης, στο Algarve Business Forum, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Μία μόλις εβδομάδα μετά, ο κ. Παπαδήμος βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, για να συμμετάσχει σε συζήτηση γύρω από την προοπτική της ευρωζώνης σε έναν κόσμο αβεβαιότητας.
Σχεδόν έναν μήνα μετά, μετέβη στο Λονδίνο, προκειμένου να παραστεί στο επετειακό συνέδριο για τα τριάντα χρόνια του Κέντρου Ερευνας Οικονομικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας. Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν και εκεί ομιλητής, αυτή τη φορά βέβαια για ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα, όπως η διεθνής μακροοικονομία και η τραπεζική διοικητική. Στην Αγγλία μάλιστα συνάντησε και έναν παλιό γνώριμο, τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε τον ρόλο του συντονιστή σε άλλη συζήτηση του ίδιου συνεδρίου. Οι δυο τους γνωρίζονται από την περίοδο που ο κ. Αλογοσκούφης ήταν υπουργός Οικονομικών και ο κ. Παπαδήμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  — Ο Φάρατζ, ο Στίγκλιτς και οι άλλοι

Το American Talent Group είναι ένα από τα ισχυρότερα γραφεία αυτού του είδους, αφού δίπλα στον Λουκά Παπαδήμο φιγουράρουν πρόσωπα όπως ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2012, Μιτ Ρόμνεϊ, ο ευρωσκεπτικιστής Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Αμερικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, η διάσημη δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, ο διάσημος παλαίμαχος παίκτης του μπάσκετ Μάτζικ Τζόνσον, ο Μπαζ Ολντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.
Τη συγκεκριμένη λογική, των ομιλιών σε διεθνή συνέδρια και fora, εφαρμόζουν κατά γράμμα και δύο πιστοί συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στην ΑΣΟΕΕ, αντίστοιχα, που είχαν χρηματίσει σύμβουλοι του πρώην πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και τον τελευταίο χρόνο δίνουν το «παρών» σε οικονομικά συνέδρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο κ. Παγουλάτος φλερτάρει έντονα με την προοπτική της Ευρωβουλής.
Αναρτήθηκε από ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

http://tsoutsouneros.arvanitis.eu/archives/46255

Σχόλια