ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Μαυροζαχαράκης Μανόλης
Κοινωνιολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας
Για άλλη μια φορά παρατηρείται μια παραποίηση εκ μέρους των ελληνικών ΜΜΕ, ειδικότερα όσων συμβαίνουν εκτός των τειχών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε στην πρόσφατη εκδήλωση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου,
παρόντος του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz  και του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και αντικαγκελάριου Sigmar Gabriel
Στα ελληνικά ρεπορτάζ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση του Gabriel απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα στην άποψη του ότι «η διαχείριση της κρίσης δεν είναι τόσο άσχημη, όσο φαίνεται και ότι η Χριστιανοδημοκρατία «δεν είναι κατ΄ αρχήν εναντίον μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής». ( Νίκος Χειλάς http://www.tovima.gr/world/article/?aid=563659)
Επίσης τα ελληνικά ΜΜΕ εστίασαν στο γεγονός ότι από τον πρόεδρο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών θίχτηκε η εικόνα της Ελλάδος. Ο Gabriel αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Greek Statistics που στην χώρα μας συζητούνται ως κοινός τόπος και ως «μαγκιά» μας . Ειδικότερα λοιπόν ο Gabriel είπε ότι «στον ορίζοντα εμφανίζονται ήδη ακτίνες φωτός– με πιο φωτεινή εκείνη της Ιρλανδίας. Σκοτεινή, αντίθετα, παραμένει η περίπτωση της Ελλάδας, μιας χώρας, «που θα έπρεπε μάλλον να είναι θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, κατόρθωσε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο μέσω της «παραχάραξης όλων των δεδομένων». ( Νίκος Χειλάς http://www.tovima.gr/world/article/?aid=563659)
Η εκδήλωση όμως δεν εστιάστηκε σε αυτή την αναφορά του Gabriel η οποία δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τους παρευρισκομένους. Τα πράγματα υπήρξαν κάπως πιο διαφοροποιημένα και όσα συνέβησαν ήταν περισσότερο υπέρ της Ευρώπης και υπέρ της Ελλάδας σε αντίθεση με αυτά που μεταφέρθηκαν από τα ΜΜΕ στην χώρα μας. Στην αφετηρία των ακόλουθων παρατηρήσεων έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι οι διοργανωτές προσκάλεσαν στην εκδήλωση τον φιλόσοφο Jurgen Habermas – ίσως τον μεγαλύτερος εν ζωή φιλόσοφος σήμερα- για να μιλήσει για την κατάσταση της Ευρώπης σήμερα. Όπως είπε ο ίδιος ο στοχαστής σκοπός του ήταν να εστιάσει στην παρατηρούμενη «δυσαναλογία μεταξύ μιας συνεχώς αλληλοσυνδεόμενης παγκόσμιας κοινωνίας και μιας εντεινόμενης περιχαράκωσης του κόσμου των κρατών» και να ζητήσει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή σύζευξη.  Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Gabriel σύστησε τον Habermas ως κριτικό συνοδοιπόρο( ww.welt.de/politik/deutschland/article124465871/Habermas-legt-der-SPD-den-Finger-in-die-Wunde.html ).
Με δεδομένο ότι η κριτική στάση του Habermas απέναντι στην ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική της Merkel είναι αρκούντος γνωστή όπως και η επιμονή του σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι προφανές ότι κάτι ήθελαν να σηματοδοτήσουν οι διοργανωτές.
Στην ομιλία του λοιπόν ο Habermas διεκδίκησε χωρίς κανέναν δισταγμό ενώπιον της ηγεσίας του SPD μια ριζοσπαστική στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής που ασκεί σήμερα η συγκυβέρνηση στην Γερμανία και κατενθουσίασε το παρευρισκόμενο κοινό των «συντρόφων». Ο 84χρονος διανοητής, χαρακτήρισε δειλή και χωρίς αλληλεγγύη η στάση της Γερμανίας.. Ένα χαρακτηριστικό χωρίο της ομιλίας::
Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ασκεί «πολιτική, που είναι καθαρά φιλική προς τους επενδυτές», τα μέτρα που παίρνει «δεν αγγίζουν στο παραμικρό τις αιτίες της κρίσης». Και το τίμημα για την επιστροφή των επενδυτών στις υπερχρεωμένες χώρες είναι «ο πολιτικός εξευτελισμός ολόκληρων λαών». 
Ο στοχαστής επέμεινε στην μεταφορά αλληλεγγύης του Βορρά προς τον Νότο και σε άμεσες μεταβιβάσεις ρευστότητας , θέματα με τα οποία δυσκολεύονται πλέον οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες. Υπενθύμισε ότι η ασκούμενη πολιτική οδηγεί σε καθοδική πορεία ολόκληρες γενιές , κράτη και περιφέρειες και ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να θυμηθούν την προεκλογική τους επιμονή σε ευρωομόλογα και την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο Χάμπερμας χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες όπως αυτές που καλλιεργούνται κατ’ εθισμό στην χώρα μας, τόνισε ξεκάθαρα ότι η συνέχεια της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να θεμελιωθεί περισσότερο αμυντικά, διότι δεν είναι ένα ζήτημα που κινείται από μόνο του . Στην συνέχεια ο φιλόσοφος άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και ειδικότερα απομυθοποίησε τον γερμανικό ρόλο. Χωρίς να αναφέρει την Merkel με το όνομα ο φιλόσοφος στηλίτεψε την ημιηγεμονική θέση της Γερμανίας η οποία επιβάλει στις χώρες του Νότου μια κοινωνικά μονομερή πολιτική λιτότητας.
Κατά τα τελευταία έτη σημείωσε ο φιλόσοφος η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αδίστακτα την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας και δυστυχώς η νέα συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να απομακρύνεται από αυτή την λογική αναπαράγοντας τον κίνδτυνο μιας «γερμανικής Ευρώπης».
Ο Γερμανός φιλόσοφος συνέχισε την κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, η πολιτική αυτή πλήττει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα συλλογικά αγαθά. Το μεγαλύτερο κόστος, επομένως, καλούνται να το πληρώσουν τα λιγότερο ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας». (http://www.crime.gr/15894/articles/skliri-kritiki-sti-germania-apo-ton-xamp/article.aspx#sthash.Klvj12dT.dpuf)
Επιπλέον ο Habermas υπερτόνισε το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης υπό την έννοια ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται διακρατικά ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή ο Habermas τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές. Το επίκεντρό άσκησης πολιτικής είναι κατά τον στοχαστή ο λαός. «Ο λαός ως φορέας της πολιτικής βούλησης, το κράτος ως οργανισμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να δρουν συλλογικά και η νόμιμα συγκροτημένη κοινότητα των πολιτών ως εθελοντική ένωση ελεύθερων και ίσων ατόμων», δήλωσε από το βήμα.(http://www.crime.gr/15894/articles/skliri-kritiki-sti-germania-apo-ton-xamp/article.aspx#sthash.Klvj12dT.dpuf). Το χειρότερο από όλα όμως κατά την άποψη του Habemas είναι ότι η εφαρμοσμένη πολιτική διαχείρισης της κρίσης δεν αγγίζει διόλου τα προβλήματα. Η απάντηση στα προβλήματα είναι μόνο μια ριζοσπαστική στροφή πολιτικής. Δεν αρκούν η γενικόλογη αφοσίωση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Χωρίς μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα πεδία, όπως το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πολιτική, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς» τους (http://www.crime.gr/15894/articles/skliri-kritiki-sti-germania-apo-ton-xamp/article.aspx#sthash.Klvj12dT.dpuf)
Απαιτείται άμεσα η άρση του κατασκευαστικού λάθους της ΕΕ μέσα από τον μετασχηματισμό της σε μια Πολιτική Ένωση με εναρμονισμένη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική , κοινά πολιτικά κόμματα , κοινά διασυνοριακά εμβάσματα ρευστότητας. Αυτό μπορεί να πετύχει όμως μόνο εάν ανεχτούμε μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Ως επίσημος προσκεκλημένος της ηγεσίας ο Habermas άσκησε κριτική στους σοσιαλδημοκράτες διότι δεν επιμένουν σε μέτρα τα οποία θα αγγίξουν επιτέλους τις αιτίες της κρίσης, τονίζοντας ότι οι κυριακάτικές φιλοευρωπαϊκές ρητορείες των σοσιαλδημοκρατών είναι ασύμβατες με την ασκούμενη Realpolitik. Παράλληλα όμως ο στοχαστής χαρακτήρισε ως ρεαλιστική την προοπτική μια Ευρώπης δύο ταχυτήτων, μια θέση την οποία αποκρούουν συνήθως οι σοσιαλδημοκράτες μη διστάζοντας όμως πολλές φορές να προσχωρήσουν στο νεοφιλελεύθερο άρμα της λιτότητας.. Εν προκειμένω αυτό φαίνεται όπως τονίζει ο Habermas από την φιλική απέναντι στους επενδυτές πολιτική η οποία συμβαδίζει με μια αντιπαραγωγική και εξαναγκαστική πολιτική λιτότητας εις βάρος των μισθών και των κοινωνικών υπηρεσιών. «Με αντίτιμο την πολιτική απαξίωση ολόκληρων λαών και της κοινωνικής συρρίκνωσης , γίνονται τα πάντα για την επιστροφή των επενδυτών». Κακώς κατά τον στοχαστή η SPD φαίνεται να εγκατέλειψε την λογική της αμοιβαιοποίησης των χρεών. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τον στοχαστή κατενθουσιασμένοι με την τοποθέτηση του. Ο Martin Schulz χαρακτήρισε την ομιλία του Habermas όχι ως απλή μουσική αλλά ή αλλά ως συμφωνία στα αυτιά του , τονίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Ο Gabriel από την μεριά του έδειξε συμπάθεια υπέρ μιας ισχυρότερης ένωσης, σημείωσε ωστόσο ότι μια αλλαγή των ευρωπαϊκών συμφωνιών υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη. « Μοιράζομαι την κριτική ότι το σημερινό μείγμα πολιτικής διαχείρισης δεν είναι σωστό» τόνισε ο ηγέτης της συντηρητική πτέρυγας του SPD και οικονομολόγος Joachim Poß αλλά δεν αποδέχτηκε ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι ημιηγεμονικός. Στην εκδήλωση έγινε πολύς λόγιος για μια αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή πολιτικής . Ο πρόεδρος της . SPD  Sigmar Gabriel σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δόθηκε προτεραιότητα στην υπέρβαση της κρίσης και λιγότερο σε μια στρατηγική μόνιμης επίλυσης. Για αυτό στο πρόγραμμα του το SPD για τις ευρωεκλογές επιμένει σε μια Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζών και των κερδοσκόπων. Όλα αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα διότι προφανώς κινούνται από άλλα νήματα. Έτσι αναφέρθηκαν στις κορώνες που ειπώθηκαν κριτικά κατά της Ελλάδος συγκαλύπτοντας όμως ότι η κριτική που εκδηλώθηκε στην εκδήλωση κατά της Γερμανίας ήταν πολύ δριμύτερη από όλους τους ομιλητές. Επιπλέον στα εκτενή ελληνικά ρεπορτάζ πουθενά δεν διαβάσαμε ποιος έδωσε στους ευρωπαίους την πληροφορία ότι τα ελληνικά στοιχεία ήταν παραχαραγμένα , ότι ο ελληνικός λαός είναι διεφθαρμένος, και ότι όλοι μαζί τα φάγαμε ;
Ποιος επέμενε σε απογραφές, σε επανεξέταση των δημοσιονομικών , στην αποκαθήλωση των προηγούμενων κυβερνώντων από τους διάδοχους, με κάθε κόστος και ποιος καλλιέργησε στον συστημικό διασυρμό της χώρας; Όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ που πρόθυμα προετοίμασαν και αναπαρήγαγαν το ανθελληνικό κλίμα εξάγοντας το και όχι εισάγοντας το.
Δεν καλλιέργησαν τα ελληνικά ΜΜΕ κλίμα καταστροφής κατά της Ελλάδας;
Δεν παραποίησαν και χειραγώγησαν πληροφορίες και γεγονότα;
Αυτοί που παριστάνουν τους θιγμένους ας μας πουν καλύτερα πότε στην Ελλάδα τόλμησε κάποιος διανοούμενος και μάλιστα σε επίσημη και προβεβλημένη εκδήλωση κόμματος να ασκήσει δριμεία και εκτεταμένη κριτική κατά της ασκούμενης πολιτικής του ίδιου κόμματος παρασύροντας με το μέρος του όλο το ακροατήριο;
Ας μας πουν οι φωστήρες που θίγονται, πότε οι Έλληνες πολιτικοί στο σύνολο τους μετέφεραν στην επίσημη Ευρώπη και στα όργανα μια παρόμοια κριτική όπως αυτή που άσκησε ο Habermas;
Πότε στην Ελλάδα κυβερνών υπουργός οικονομικών παραδέχτηκε ότι το ασκούμενο μείγμα πολιτικής είναι λάθος και ποιος έδωσε μάχη να το αλλάξει;
Ας μας πουν οι ίδιοι φωστήρες, ποιος υπερασπίζεται την χώρα μας με περισσότερο σθένος, οι Γερμανοί Σοσιαλιστές τύπου Habermas ή οι Έλληνες ;
Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση του SPD εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις από το ακροατήρια κατά της λογικής της απορρύθμισης που συνόδεψε κατά το παρελθόν την σοσιαλδημοκρατία του τρίτου δρόμου και του Schroder. Επιπλέον δέκα μέλη της ηγεσίας ζήτησαν μια προσέγγιση με την αριστερά . Στο κείμενο που κατέθεσαν τονίζουν «εάν θέλουμε να αγωνιστούμε για μια προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική συμμαχία με μια προοπτική εξουσίας για το 2017 , χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή κομματική απόφαση. Οι υπάρχουσες διαφορές επί της ουσίας και επί της στρατηγικής όλων των κομμάτων αριστερά των Χριστιανοδημοκρατών μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα από τον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο».. Όμως και μια τέτοια προοπτική δεν ενδιαφέρει τους «θιγμένους» διότι η θυμοσοφία τους προτιμά να περιστρέφεται στα ανώδυνα.

Σχόλια