Γράμμα από την Αθήνα...

Το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο και το δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον περιορισμό της εισροής μεταναστών στη χώρα τους, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος.
Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την αγορά των
αρμάτων μάχης Leopard 2 από την Ελλάδα. Με τίτλο «Γράμμα από την Αθήνα», η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην προσπάθεια της ελληνικής δικαιοσύνης να ανακαλύψει, με τη βοήθεια γερμανών εισαγγελέων, αν και πόσα χρήματα κατέβαλε η κατασκευάστρια αρμάτων μάχης Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στο σύμβουλό της στην Ελλάδα Αντώνιο Κάντα.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν προ ημερών αίτηση δικαστικής συνδρομής στους γερμανούς συναδέλφους του στο Μόναχο, όπου έχει την έδρα της η KMW. Σύμφωνα με τη SZ, «οι γερμανοί ερευνητές έχουν τώρα δύο δυνατότητες. Μπορούν να ανακρίνουν την KMW και πιθανούς μάρτυρες και να βασιστούν στις καταθέσεις τους. Ή να πραγματοποιήσουν έρευνες στην KMW και σε άλλα γραφεία και εταιρείες που ενεπλάκησαν στη συμφωνία δισεκατομμυρίων. Τις περισσότερες φορές οι ερευνητές επιλέγουν τη δεύτερη εκδοχή, ώστε να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, να φτάσουν στη ρίζα της υπόθεσης». Όπως εκτιμά η SZ, η ΚΜW θα πρέπει να αναμένει προσεχώς την εμφάνιση των ερευνητικών αρχών. Κλείνοντας, το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Πολλά παραμένουν ασαφή σε αυτήν την υπόθεση. Αν υπήρξε καν δωροδοκία και αν ναι, τότε με ποιον τρόπο. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα και το Μόναχο βρίσκονται μόλις στην αρχή. Μία διερεύνηση (στα γραφεία της KMW) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύτιμες διαπιστώσεις, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια και παρά το γεγονός ότι η KMW είχε λάβει προ πολλού προειδοποιήσεις, μετά από παλαιότερες έρευνες την προηγούμενη δεκαετία». Deutsche Welle

Σχόλια