Πρώην επικεφαλής της Siemens..δεν θυμάται που τα έδωσε...

Πάνω από δύο εκαομ. ευρώ έχει κοστίσει η υπόθεση στην εταιρεία Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που αποκάλυψε πρώτη το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, αναφέρεται στο ταξίδι του πρώην επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Χάινριχ φον Πίρερ στην Αθήνα και αποκαλύπτει στοιχεία από την κατάθεσή του ενώπιων των ελληνικών ανακριτικών αρχών.
Κατηγορούμενος, όχι μάρτυρας



Ο Χάινριχ φον Πίρερ δεν θυμάται
Η κατάθεση έγινε στις 7 Ιανουαρίου και ο φον Πίρερ δεν είχε κληθεί με την ιδιότητα του μάρτυρα αλλά του κατηγορουμένου για το αδίκημα της δωροδοκίας ελλήνων κυβερνητικών και πολιτικών αξιωματούχων, καθώς επί χρόνια ήταν η ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού κολοσσού. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η υπόθεση αυτή έπληξε καίρια το κύρος της Siemens. Πάνω από δύο δις ευρώ κόστισε στην εταιρεία η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης με τα μαύρα ταμεία σε όλες τις ηπείρους. Κατά τη διάρκεια που ο φον Πίρερ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και μετά επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου καταπατήθηκε η μισή ποινική νομοθεσία, αλλά στον κ. Siemens, όπως αποκαλείται σκωπτικά, δεν φαίνεται να υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του.
«Δεν γνωρίζω»

Πάνω από δύο εκατομ. ευρώ έχει κοστίσει η υπόθεση στην εταιρεία
Ο Χάινριχ φον Πίρερ δεν θυμάταιΤι το νεότερο κόμισε στην ελληνική Εισαγγελία η ανάκριση του Χάινριχ γον Πίερερ; Οι συντάκτες του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας παραθέτουν στοιχεία από το ανακριτικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με τα οποία ο φον Πίρερ δεν γνώριζε για «μυστικές χορηγίες» σε υπουργούς και βουλευτές, ούτε είχε γνώση για «επωφελείς παροχές» σε κόμματα μέσω λογαριασμών στην Αυστρία και στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό που κατέβαλε η Siemens ανέρχεται σε 100 εκατομ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, αλλά ο πρώην μάνατζερ της εταιρείας δεν γνώριζε τίποτα, όπως κατέθεσε στην ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα. «Είχα υπό τον έλεγχό μου 500.000 εργαζόμενους και καθημερινές εισπράξεις ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για τις επιμέρους πληρωμές δεν θα μπορούσε να είχε γνώση η κεντρική διοίκηση, αυτές ανήκουν στο αρμόδιο τμήμα του λογιστηρίου», φέρεται να είπε ο φον Πίρερ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Επλήγη το κύρος της εταιρείας σε πολλές χώρες του κόσμουΕπλήγη το κύρος της εταιρείας σε πολλές χώρες του κόσμου
Σε σχετική ερώτηση της ανακρίτριας ο γερμανός πρώην μάνατζερ είπε ότι δεν γνωρίζει το όνομα του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος όταν ήταν υπουργός Συγκοινωνιών φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 200.000 ευρώ και τώρα λογοδοτεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. «Το ακούω για πρώτη φορά», είπε. Ούτε γνώριζε ονόματα άλλων Ελλήνων που πήραν χρήματα από τη Siemens, αλλά ούτε είχε σχέση με τη μεγάλη συμφωνία ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Μετά την κατάθεση ο φον Πίρερ αναχώρησε από την Αθήνα, όπως είχαν κάνει και πρώην συνάδελφοί του από το εποπτικό συμβούλιο και πρώην μάνατζερ, που είχαν κληθεί να καταθέσουν στην Αθήνα. Και όπως καταλήγουν οι αρθρογράφοι της εφημερίδας, ο φον Πίρερ δεν έχει πολλά να φοβηθεί, καθώς η ελληνική δικαιοσύνη δεν διαθέτει κάτι χειροπιαστό σε βάρος του, ενώ στη Γερμανία έχει πέσει στα μαλακά με τη καταβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ και 5 εκατομ. ευρώ στην εταιρεία για ηθική βλάβη. Ειρήνη Αναστασοπούλου / Süddeutsche Zeitung

Σχόλια