Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Λιτότητα στο Νότο, μετανάστες στη Γερμανία

Το ζήτημα της μετανάστευσης επανέρχεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία, που αφορούν το έτος 2012, δείχνουν ότι μετανάστευσαν στη Γερμανία σχεδόν 1,1 εκατομ. άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από το 1995. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία.
Η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland σχολιάζει τα στοιχεία και
συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνοντας: «Τα αίτια της μετανάστευσης διαφεύγουν της προσοχής. Τα δύο τρίτα των άνω του ενός εκατομ. μεταναστών το 2012 ήρθαν στη Γερμανία από κράτη της ΕΕ. Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως προέκυψε από σχετική επερώτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία».
«Φεύγουν άτομα με υψηλή κατάρτιση»
Η Γερμανία εξαρτάται από τους μετανάστες, σημειώνει η Berliner Zeitung
Η Berliner Zeitung σχολιάζει τη σχετική τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος -όπως σημειώνεται- «δεν έκανε κανένα επικριτικό σχόλιο για την ελκυστικότητα της Γερμανίας. Αντιθέτως, επαίνεσε την ενίσχυση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ. Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, η Γερμανία εξαρτάται από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή εναντίον του μικρότερου αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, το οποίο καλλιεργεί εδώ και μήνες κλίμα κατά της ελεύθερης διακίνησης». Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.