«Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία»

Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ.
Άσχημες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank

Οι Financial Times θεωρούν επιτεύξιμο το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει η χώρα στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Με την άποψη αυτή διαφωνεί ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο γερμανός οικονομολόγος.
Θεωρητικά, διευκρινίζει ο Γιοργκ Κρέμερ, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία. «Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την ΕΕ. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ. Deutsche Welle

Σχόλια